Duitse bond niet naar Berlijn

DÜSSELDORF, 11 JUNI. De Duitse vakcentrale DGB handhaaft haar hoofdkantoor in Düsseldorf. De voorgenomen verhuizing naar het toekomstige regeringscentrum in Berlijn is tot grote teleurstelling van de leiding door de achterban getorpedeerd.

Volgens plaatsvervangend DGB-voorzitter Ursula Engelen-Kefer moet de DGB vlak bij de regering zitten om zijn politieke belangen zo goed mogelijk te verdedigen. DGB-woordvoerder Hans-Jürgen Arlt sprak van een “overwinning van de provincie”.

In plaats van de benodigde 264 stemmen stemden slechts 205 afgevaardigden voor de verhuizing vanuit Düsseldorf naar Berlijn. De DGB bleek sterk verdeeld over dit onderwerp.

De voorman van de machtige vakbond IG Metall, Klaus Zwickel, was een groot voorstander. Zijn collega van de bouwbond IG Bau, Klaus Wiesehügel, had echter grote bezwaren.

Vooral de onduidelijkheid over de kosten van de operatie zaten veel leden hoog. Zij weigerden een blanco cheque uit te schrijven. Ook het personeel van het hoofdkantoor blijft liever in Düsseldorf. (DPA)