Design

Het Designmuseum in Londen heeft een lijvige catalogus samengesteld vol grootheden uit de design-wereld van de afgelopen 98 jaar. Het boek is zo mooi vormgegeven dat het bijna imponeert. Design-specialiste en conservatrice Catherine McDermott heeft getracht het verschijnsel 'design' in dertien hoofdstukken samen te vatten. De aanpak is echter nogal arbitrair en daardoor blijft de uitwerking aan de oppervlakkige kant. Nogal ambitieus sluit McDermott haar werkstuk af met een toekomstperspectief hoe het vakgebied zich de volgende eeuw zal ontwikkelen. Desondanks geeft het boek, zeker voor de liefhebber, een goed overzicht van de design-geschiedenis.

*Twentieth-Century Design, Catherine McDermott. Uitg. Carlton Books Ltd. ƒ 99,50. ISBN 1 85868 338 6

Nog meer design

'Grenzen van design' is een serie beknopte monografieën over ontwerpers en instellingen van naam. In de eerste twee deeltjes worden respectievelijk de Italiaanse fabrikant Alessi, producent van huishoudelijke artikelen, en de Hongaars-Amerikaanse grafisch ontwerper Tibor Kalman geportretteerd. Liz Farrelly, oud-adjunct-hoofdredacteur van het Engelse design-tijdschrift Bleuprint, tekende voor de monografie van Tibor Kalman en Fay Sweet, design specialist van de BBC, voor Alessi. De auteurs hebben in kort bestek uitstekend gedocumenteerde en royaal geïllustreerde portretten samengesteld. In de enigzins modieus vormgegeven boeken wordt het werk van Alessi en Tibor Kalma niet alleen beschreven, maar vooral in een historische en sociaal-culturele context geplaatst.

*Tibor Kalman, design en undesign. Liz Farrelly. *Alessi, kunst en po¨zie. Fay Sweet. Uitg Van Buuren Weert. ƒ 34,90 per deel. ISBN 90 5695 040 1 en ISBN 90 5695 039 8

Antwerpen

Waar moet je in Antwerpen Japans, Thais of Italiaans eten, pralines kopen of je horoscoop laten trekken? De 'Antwerpen winkel- en restaurantgids' geeft per wijk aan waar je de leukste, lekkerste of meest luxueuze producten kan kopen. Foto's en korte teksten staan op stevige bladzijden bijeengebracht in een handzame ringband. Tab-bladen geven de namen van de wijken aan. Op het eerste blad is een plattegrond waarop de vermelde uitspanningen staan. De gids doet vertrouwenwekkend aan: volgens het voorwoord hebben de genoemde bedrijven niet voor hun vermelding betaald.

*Antwerpen winkel- en restaurantgids Uitg Mo'Media. ƒ 19,95. ISBN 90 5767016 X

Verre Oorden

De wereld is haar uithoeken kwijt. Een charter brengt u net zo makkelijk in Mali als in Oezbekistan, landen die in de reisgidsenwereld tot voor kort als ondergeschoven kindjes golden. Uitgevers Elmar en Gottmer hebben beide landen in kaart gebracht. De gidsen bieden ruime informatie over geschiedenis en cultuur, en leggen veel nadruk op praktische zaken als vervoer, gezondheid en veiligheid. De gids over Oezbekistan en Kirgizië bevat een woordenlijst met Russische en Oezbeekse woorden alsmede het cyrillische alfabet.

*Reishandboek Oezbekistan en Kirgizstan, Wim van Ginkel. Uitg Elmar. ƒ 34,50 ISBN 90 389 06811 *Mali, Bas Vlugt. Dominicus-reeks, Uitg Gottmer Reisgidsen ƒ 39,40 ISBN 90 257 2988 6 Oosterse keuken

Wanneer het echt warm is, smaakt niks zo lekker als roedjak: knapperig fruit met een zuur-hete saus en koud opgediend. Sri Owen, de bekende, in de Aziatische keuken gespecialiseerde kookboekenschrijfster, doet er groene appel, stevige peren en mango in. Daar is niets mis mee. Maar in de nasi goreng tomatenpuree of -ketchup doen, dat lijkt een stijlbreuk. Niettemin, dit kookboek met recepten uit China, India, Indonesië en andere Zuidoost-Aziatische landen is prachtig uitgevoerd en smakelijk vormgegeven.

*Het beste uit de Oosterse keukens, Sri Owen. Uitg Culinaire Boekerij. ƒ 49,90. ISBN 90 215 3213 1

Parijs

Hemingway, Simone de Beauvoir en Maigret schreven in hun boeken over Parijs. In The Cafés of Paris lezen we wat de favoriete cafes waren van deze auteurs. Eet een koude aardappelsalade mee met Hemingway in Brasserie Lipp en lees over het bal dat Maigret gaf in Boule Blanche, een nachtclub in Montparnasse. In kleine terzijdes wordt onder meer de sociologie van de stamkroeg uit de doeken gedaan. Ook aanbevelenswaardig voor wie gewoon thuis wil lezen. Helaas heeft dit boek geen plaatjes. Wel plattegronden.

*The Cafés of Paris, Christine Graf. Uitg Constable. ƒ 39,40. ISBN 0 09 477470 0

Informatie voor deze rubriek kunt u sturen naar Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Email: weekagenda@nrc.nl