De Boer nog niet genezen; Bergkamp fit met Oranje naar Frankrijk

VINKEVEEN, 11 JUNI. Bondscoach Guus Hiddink is vanmorgen met een bijna fitte selectie vertrokken naar het WK in Frankrijk. De medische staf van de KNVB heeft Dennis Bergkamp genezen verklaard. Alleen Frank de Boer heeft nog altijd last van een enkelblessure. “Vrijdag na de training zal duidelijk zijn of hij zaterdag tegen de Belgen inzetbaar is”, aldus Hiddink in Vinkeveen waar de selectie van het Nederlands elftal zich verzamelde voor vertrek naar Parijs.

Met het opstellen van Bergkamp wil de bondscoach geen enkel risico nemen. De aanvaller moet wedstrijdritme opdoen. Gistermorgen trainde hij anderhalf uur in Zeist. In Frankrijk zal hij voor het eerst weer aan een groepssessie meedoen.

Hiddink: “We moeten kijken hoe Dennis op een zwaardere training reageert. Via het juiste traject heeft de medische staf hem fit gekregen. Nu moeten we de zaak op scherp krijgen. In nauw overleg beslissen we wanneer hij inzetbaar is. Maar ik wil niks forceren, ook niet als de stand in de eerste wedstrijd negatief is”.

De conditie zal bij Frank de Boer geen probleem zijn. De Ajacied liet zich gisteren aan zijn gekwetste linkerenkel behandelen. Volgens Hiddink is de blessure ook niet zo erg als tijdens het EK twee jaar geleden. Toen moest de speler op het laatste moment afhaken. “Maar het baart ons nog wel zorgen.” Ook De Boer zelf was er nog niet helemaal gerust op. “Het gaat weer iets beter”, zei de verdediger. “Het is afwachten hoe het bij intensieve belasting gaat.”

Hiddink kan na een voorbereiding van tweeënhalve week verder beschikken over een volledige fitte selectie. Wim Jonk, die eerder kampte met een blessure, en de grieperige Marc Overmars, die dinsdag uit voorzorg niet trainde, zijn volledig hersteld. “De cijfers wijzen uit dat iedereen er fysiek klaar voor is”, aldus Hiddink.

Oranje verzamelde zich gisteren in Vinkeveen. Vanmorgen vertrok het team naar Frankrijk. Zaterdag begint voor Nederland het WK met de wedstrijd tegen de Belgen.

Giovanni van Bronckhorst verwacht op korte termijn zijn nieuwe club bekend te kunnen maken. De middenvelder mag en wil vertrekken bij Feyenoord. “Ik ben zo goed als rond met een club. Ik hoop zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben”, zei hij gisteren.

Volgens zaakwaarnemer Sigi Lens hebben diverse Engelse formaties belangstelling voor Van Bronckhorst getoond. Glasgow Rangers, die nieuwe club van trainer Dick Advocaat, is de voornaamste kandidaat. De Schotse club heeft tussen de vijftien en twintig miljoen gulden over voor de international.

Van Bronckhorst meldde zich gisteren als één van de eersten in Vinkeveen. De Feyenoorder rekent niet op al te veel speeltijd tijdens het WK. “Dat heb ik al ingecalculeerd. Elke minuut die ik mag meedoen, is meegenomen.” (ANP)