'Biedt baas herkansing na een bankroet'

ROTTERDAM, 11 JUNI. Als de wet een herkansing zou geven aan entrepreneurs die failliet zijn gegaan, zou Nederland 4.000 nieuwe ondernemers per jaar rijker worden. Ondernemers die eenmaal de mist in zijn gegaan, maken juist een goede kans bij een nieuwe poging overeind te blijven.

Dat stellen onderzoekers van het economische bureau van de Internationale Nederlanden Groep (ING) en het ministerie van Economische Zaken in een gezamenlijk rapport. Van de 40.000 beginnende ondernemers gaan er maar liefst 30.000 failliet, waardoor Nederland er per saldo 10.000 ondernemingen per jaar bij krijgt. Dat aantal kan 4.000 hoger liggen, hebben de onderzoekers berekend.

Mensen die eenmaal hun bedrijfje failliet hebben zien gaan, krijgen in de huidige regelgeving nauwelijks een nieuwe kans. De banken hebben geen zin nogmaals over de brug te komen en de fiscus is onverbiddelijk. Oude leveranciers willen nog steeds hun rekeningen voldaan zien.

Deze krampachtige houding jegens herstarters zorgt voor gemiste kansen, blijkt uit het rapport. Want juist degenen die een faillissement hebben meegemaakt, hebben meer kans de tweede keer wel te slagen. Ze hebben ervaring, gaan minder onbezonnen aan het werk en zijn iets ouder.

Daarom zou de Faillissementswet mogelijkheden moeten bieden voor herstarters. Oude schuldeisers krijgen in dit voorstel niet al hun geld terug. Op jaarbasis kost dat 133 miljoen gulden, waarvan 42 miljoen gulden voor de banken.

De ING en het ministerie doen meer voorstellen om nieuwe ondernemers overeind te houden. Ze bepleiten fiscaal vriendelijke optieregelingen waarmee beginnende ondernemers - meestal techneuten - een commerciële man kunnen binnenhalen. Als alternatief kan de overheid met loonsubsidies komen.

De commerciële “tweede mens” vergroot de overlevingskansen van een nieuw bedrijf aanzienlijk. Juist het gebrek aan verkoopervaring doet veel beginners de das om, hebben de onderzoekers ontdekt.