'Beursbengels' zitten op goud na spervuur fusies

Na alle fusies in het bedrijfsleven slaat nu de vlam in de pan op de beursvloer zelf. De fusie van AOT en Bank Labouchere jaagt de koersen van kleinere financiële partijen omhoog. De 'beursbengels' zitten op goud.

AMSTERDAM, 11 JUNI. Handenwrijvend keek beheerder F. Tuin van het beleggingsfonds Beurshave vanochtend naar de beeldschermen met koersinformatie. Plotseling is de Amsterdamse effectenbeurs in de ban van fusies onder zijn eigen prominenten. Beurshave, een beleggingsfonds van zakenbank Kempen & Co dat louter geld investeert in bedrijven in de financiële wereld, zag de koers bij vier van zijn vijf kernbelangen gisteren onstuimig stijgen.

De onverwachte overname van Bank Labouchere door het financiële handelshuis AOT zorgde gisteren en vanochtend voor rappe koerswinsten van alle kleinere beurspartijen: handelshuis Van der Moolen, zakenbank Kempen & Co, effectenbank Van der Hoop, handelshuis Bever en, natuurlijk, AOT zelf. AOT-fusiepartner Bank Labouchere is niet aan de effectenbeurs genoteerd, maar eigendom van verzekeraar Aegon, die een boekwinst op de verkoop verwacht van tenminste een miljard gulden.

Beurshave is niet de enige gespecialiseerde financier die het nu goud ziet regenen op de Amsterdamse beurs. Ook prominente particuliere beleggers, zoals hoofdverdachte Adri S. in het beursfraudeschandaal, zien hun beleggingen in waarde stijgen. Ondanks de vorig jaar gestarte fraudezaak, die hem begin volgend jaar voor de rechter zal brengen, is S., die zijn levenslang handelaar is geweest, nog steeds actief op de beurs als belegger.

Zijn aandelenbelang van iets meer dan 5 procent van het kapitaal in het financiële handelshuis Van der Moolen is de afgelopen anderhalve dag bijna negen miljoen gulden meer waard geworden. “Als hij dat nu als boete betaalt, kan het openbaar ministerie de zaak dan niet laten rusten”, oppert een beurshandelaar. De winst van S. had nog hoger kunnen zijn, als hij niet eind maart zijn substantiële pakket aandelen in AOT van de hand had gedaan.

Beurshave heeft beleggingen in Van der Moolen, AOT, Van der Hoop en Kempen & Co. Het beleggingsfonds, dat vorig jaar werd gelanceerd tegen een koers van 20 gulden per aandeel, bestaat inmiddels een jaar. “Tot eind vorig jaar gebeurde er niet veel”, vertelt Tuin. “Daarna is het geëxplodeerd.” Gisteren steeg de koers van Beurshave onder invloed van de euforie over nieuwe financiële combinaties met tien procent naar 37 gulden, meer dan het dubbele van de koers medio december.

De koers ligt op dit moment zelfs iets boven de opgetelde waarde van de individuele beleggingen. Dat is typerend voor de huidige optimistische stemming onder de beleggers: zij denken dat de waarde van de onderliggende beleggingen van Beurshave harder omhoog gaat dan in werkelijkheid gebeurt.

Twee van de 'kernbelangen' van het fonds zijn in het eerste halfjaar bijna in koers verdrievoudigd. De koers van AOT ging van 59,90 naar 166 gulden vanochtend, die van Van der Moolen deed het nog iets beter: van 60 gulden naar 174 gulden vanochtend. Leuk nieuws voor de opties (kooprechten op eigen aandelen) van de 'beursbengels'. De directie en het personeel (160 mensen) van AOT hebben gemiddeld een belastingvrije koerswinst van twee ton. Bij Van der Moolen (158 medewerkers) is het nog protijtelijker: gemiddeld zes ton.

Niet alleen de Nederlandse beleggingen van Beurshave stimuleren de fantasie. De hele financiële wereld verkeert in een fase van geweldige dynamiek, weet Tuin. “Van de twintig beleggingen in bedrijven buiten Nederland zijn er inmiddels vier overgenomen door aantrekklijke biedingen.” In de Belgische Generale Bank die afgelopen week na een biedingsslag werd overgenomen door Fortis (Amev, VSB, MeesPierson, Belgische verzekeraar AG) zat Beurshave overigens niet. De koerswinsten hebben echter hun keerzijde voor het fonds. “Je gaat ten onder aan je eigen succes”, zegt Tuin. Door het samengaan van AOT en Bank Labouchere ontstaat een financiële krachtpatser met een waarde op de beurs van ongeveer 2 miljard gulden, taxeert hij.

Doordat Beurshave om fiscale redenen een voorliefde heeft voor participaties in Nederlandse bedrijven van 5 procent, is met een investering in Bank AOT Labouchere straks 100 miljoen gulden gemoeid, taxeert hij. “Dat is de helft van het hele fonds. Ik denk niet dat onze beleggers het op prijs stellen als wij zo'n groot bedrag in een bedrijf zouden investeren.”

    • Menno Tamminga