BBK wil aftrek van aankoop kunstwerken

DEN HAAG, 11 JUNI. Particulieren moeten kunstaankopen voortaan van de belasting kunnen aftrekken. Dit bepleit de beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars (BBK) in een brief aan de informateurs. Een dergelijke regeling zou het voor particuliere kopers aantrekkelijker maken kunst te kopen en de inkomenspositie van beeldend kunstenaars kunnen verbeteren. Dinsdag werd bekend dat 10 procent van de kunstenaars niets verdient aan eigen kunst.

De beroepsvereniging dringt er bij het komende kabinet op aan dat fiscale aftrekbaarheid van kunstaankopen door particulieren per wet wordt geregeld. De beroepsvereniging ziet de aftrekbaarheid als een ondersteuning voor de nieuwe Wet inkomensvoorziening kunstenaars (WIK). Die wet biedt de kunstenaar 70 procent van de bijstand en een bijverdienmogelijkheid tot 115 procent. Verder wil de BBK dat in de komende kabinetsperiode 30 miljoen gulden extra beschikbaar komt voor verruiming van de mogelijkheden voor kunstenaars om binnen de bijstand kunnen werken.

Er bestaat al een mogelijkheid om renteloos geld te lenen voor de aankoop van kunst. Deze Kunstkoopregeling, die van toepassing is op 140 geselecteerde galeries, is mogelijk dankzij samenwerking van de Mondriaan Stichting en de VSB bank.(ANP)