Banesto's slaan toe in Dauphiné

MONT VENTOUX, 11 JUNI. De Banesto-wielerploeg heeft gisteren zijn slag geslagen in de Dauphiné Libéré. Kopman Jose Maria Jimenez nam in de beklimming van de Mont Ventoux twee ploeggenoten in zijn achterwiel mee en deklasseerde het peloton. Jimenez won de etappe, Armand de las Cuevas pakte de gele trui en Miguel Angel Peña werd derde.

Achter de Banesto's was Patrick Jonker de beste. Hij kwam als vierde op 2.06 over de streep. Jonker had 18 seconden voorsprong op een groepje van zes renners, van wie Michael Boogerd zevende werd op 2.29. In het algemeen klassement staat Jonker vijfde op 1.56 en Boogerd achtste op 2.33.

“Ik was iets van plan”, zei Jimenez na zijn overwinning. “Toen ik op de Mont Ventoux zag dat Virenque en Jalabert slechte benen hadden, ben ik doorgegaan.” Virenque kwam binnen op 3.03, Jalabert op 3.49. De laatste zegde de Dauphiné direct vaarwel.

De Franse wielrenner Christophe Moreau is in de Dauphiné betrapt op doping. In de urine van de renner van de Festina-ploeg zijn sporen van mesterolone aangetroffen. Volgens teamleider Bruno Roussel is Moreau slachtoffer geworden van een persoon die zich rond de ploeg ophoudt. “Het gaat om iemand die niet tot de medische staf behoort. Christophe is duidelijk misbruikt. Zijn eerlijkheid staat voor mij buiten kijf. We zullen binnen de ploeg maatregelen nemen, meer kan ik nu niet over de zaak zeggen.” De ploegleider heeft Moreau aangeraden in de Dauphiné Libéré te blijven. De winnaar van het Criterium International eindigde zondag bij de etappekoers nog als tweede in de proloog. “Hij kan op deze manier laten zien dat hij geen doping nodig heeft om te presteren”, aldus Roussel.

Jeroen Blijlevens heeft woensdag zijn zesde overwinning in het wielerseizoen behaald. De sprinter uit de TVM-ploeg was in Orebrö de snelste in de massaspurt van de eerste etappe van de Ronde van Zweden, van Uppsala naar Orebrö over 190 kilometer. De Italiaan Strazzer, die in de ochtenduren in Uppsala de proloog over 2.000 meter won, gaat aan de leiding. Blijlevens staat tweede op vier seconden. (AFP, ANP)