BA en AA wachten al 2 jaar

Door een onzer redacteuren ROTTERDAM, 11 JUNI. Vandaag precies twee jaar geleden kondigden Britsh Airways (BA) en American Airlines (AA) een partnership aan. Maar Britse, Amerikaanse en Europese autoriteiten hebben deze alliantie nog steeds niet goedgekeurd.

Direct nadat BA en AA de samenwerking aankondigden begonnen de Europese Commisie, het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Britse Office of Fair Trading (OFT) een onderzoek of deze samenwerking de concurrentie in de luchtvaart niet belemmert. De alliantie tussen BA en AA zou de grootste ter wereld worden. Op transatlantische vluchten zou de alliantie met bijna 500 vluchten per week van en naar de Verenigde Staten twee keer zo groot zijn als de combinatie United Airlines-Lufthansa en ruim vier keer zo groot als KLM-Northwest. In april 1997 moest de alliantie operationeel zijn.

Maar Brussel eist dat BA en AA 350 'slots' of start/landingsvergunningen opgeven en Washington 338. Beide maatschappijen weigeren dat tot nu toe maar er wordt verder onderhandeld. Naar verwachting publiceert de Europese Commissie op 24 juni haar aangepaste voorstel. Washington komt daar pas in september mee.