Amsterdamse prijs voor Peter Pontiac

AMSTERDAM, 11 JUNI. Tekenaar Peter Pontiac krijgt de Prof. Pi-prijs 1998. Hij ontvangt de 15.000 gulden voor het zevende deel van zijn Pontiac Review, De pen en het zwaard. De prijs zal op 5 november door burgemeester Patijn op het Amsterdamse stadhuis worden uitgereikt.

Pontiac (pseudoniem van Peter Pollmann), die door de jury van de Prof. Pi-prijs wordt getypeerd als 'een tekenbeest', is al dertig jaar actief als striptekenaar en illustrator. Sinds de jaren zestig volgt en beschrijft hij de tegen-cultuur in binnen- en buitenland op de voet. De jury beschrijft Pontiacs werk als 'barok, overdadig, naïef, soms pijnlijk persoonlijk, theatraal en romantisch'.

Pontiac tekent dagelijks het weerbericht voor de voorpagina van het Algemeen Dagblad en is een van de vaste illustratoren van het muziekblad OOR.

De aanmoedigingsprijs illustratie (7.500 gulden) gaat dit jaar naar Ida van Berkum voor haar tweede (kinder)boek Over Beestjes. De jury bewondert de illustratrice om haar ongekunstelde en fantasierijke tekenstijl. Van Berkums illustraties zijn onder andere gepubliceerd in NRC Handelsblad.

De Prof. Pi-prijs en aanmoedigingsprijs illustratie zijn twee van de achttien Amsterdamse Kunstprijzen.