'Ambassade-oorlog' Minsk; Loekasjenko wil zelf hele diplomatenwijk

MINSK, 11 JUNI. President Aleksandr Loekasjenko van Wit-Rusland heeft gisteren de 'ambassade-oorlog' met 22 ambassades in de hoofdstad Minsk verder op de spits gedreven door duidelijk te maken dat hij de hele diplomatenwijk voor zichzelf wil hebben.

De 'ambassade-oorlog' in de wijk Drozdy, een streng bewaakt, immens complex op zes kilometer van Minsk waar behalve de ambassades ook de presidentiële residentie is gevestigd, begon toen in april de Wit-Russische overheid de 22 ambassadeurs duidelijk maakte dat ze uiterlijk gisteren hun ambassades en residenties moesten ontruimen omdat de waterleiding en riolering moeten worden gerepareerd. De meeste ambassadeurs weigerden gehoor te geven aan het bevel, ook al dreigde de Wit-Russische minister van Buitenlandse Zaken dat ze al spoedig “in hun eigen afvalwater zouden drijven” als ze niet zouden vertrekken. Een poging van de autoriteiten om de toegangshekken tot de residenties simpelweg dicht te lassen werd verhinderd en beantwoord met felle protesten tegen de schending van de territoriale onschendbaarheid van de residenties.

Gisteren, kort nadat de betrokken regeringen hadden aangekondigd hun ambassadeurs uit protest uit Minsk terug te roepen, gaf Loekasjenko de diplomaten een week uitstel: ze mogen nu tot volgende week woensdag in hun residenties blijven, dan evenwel worden water en stroom afgesloten. De ambassadeurs besloten daarop voorlopig nog in Minsk te blijven.

Loekasjenko zei gisteren na een gesprek met de Russische premier Kirijenko dat het herstel van waterleiding en riolering in de wijk Drozdy volgende week gewoon begint en dat het werk veertien maanden zal duren. Uit zijn uitlatingen valt te concluderen dat wat hem betreft de diplomaten nooit meer naar Drozdy terugkomen: “In principe is Drozdy een residentie van het staatshoofd, maar er zitten ook buitenlandse ambassades. Men kan natuurlijk een andere residentie voor het staatshoofd bouwen, maar daarvoor hebben we de middelen niet. Daarom herbouwen we de bestaande residentie”, aldus Loekasjenko. “We hebben voor de ambassades al een nieuw onderkomen gebouwd en ik denk dat in deze kwestie alles is geregeld”, zo voegde hij daaraan toe.

Daar denken de meeste betrokken ambassadeurs anders over. De ambassadeurs van de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Polen, Litouwen, India en Japan en de vertegenwoordiger van het Internationale Monetaire Fonds (IMF)hebben laten weten niet uit Drozdy weg te gaan. Gisteren maakte ook een Russische diplomaat in Minsk duidelijk de residentie van de ambassadeur niet op te geven: “Die is eigendom van de Russische Federatie.” (Reuters, AFP, AP)