Akkoord over reddingsplan voor Tulip

ROTTERDAM, 11 JUNI. Het reddingsplan voor de in surseance verkerende Bossche computerfabrikant Tulip is afgerond. Begemann Groep, de Amerikaanse pc-distributeur Ingram Micro, bewindvoerders en schuldeisers van Tulip hebben over alle onderdelen van het plan overeenstemming bereikt.

De industriële participatiemaatschappij Begemann neemt het merk Tulip, verkoop, ontwikkeling en distributie over en pompt er via een aandelenemissie 25 miljoen in. Het Amerikaanse pc-distributiebedrijf Ingram Micro zet de pc-productie voort in de pas één jaar oude fabriek bij Den Bosch. De aandeelhouders van Tulip gingen afgelopen zaterdag al akkoord met de plannen van Begemann-topman A. Deleye.

Uitvoering van het plan betekent volgens bestuurder A. Verhoeven van vakbond de Unie dat 81 van de nu nog 360 Nederlandse werknemers hun baan verliezen, de helft waarschijnlijk via gedwongen ontslag. “Ik vind het een felicitatie waard aan alle betrokkenen, al blijft het natuurlijk jammer dat toch een beperkt aantal mensen zijn baan verliest”, zegt Verhoeven. De vakbonden zijn gisteren aan het eind van de middag over het definitieve plan geïnformeerd. De bewindvoerders en Begemann hebben het doorgaan van de plannen vandaag bevestigd.

Op de aandeelhoudersvergadering van afgelopen weekeinde verklaarde topman Deleye van Begemann dat Tulip over een aantal jaren een omzet van 300 tot 400 miljoen moet halen. Hij denkt dat met de verkoop van Tulip-computers een brutomarge van 4 procent valt te behalen. Dit jaar zou Tulip 60.000 pc's moeten produceren, oplopend naar 150.000 exemplaren in 2001. Dat moet gebeuren onder een nieuwe directie, want de huidige directeuren/oprichters F. Hetzenauer en R. Romein vertrekken zodra voor hen vervanging is gevonden. Beide Tulip-oprichters kwamen de afgelopen jaren meermalen negatief in de publiciteit. Tegen hen lopen nog enkele onderzoeken wegens vermeend handelen in aandelen Tulip met misbruik van voorwetenschap.

Met de schuldeisers is een regeling getroffen waarbij preferente vorderingen 60 procent van hun tegoed krijgen, de concurrerende 30 procent, terwijl van de achtergestelde vorderingen 15 procent wordt betaald. Onder die laatste categorie bevindt zich een door de Staat gegarandeerde lening van de Nationale Investeringsbank van 45 miljoen gulden.

Tulip leed vorig jaar een recordverlies van 27,4 miljoen. Op 24 april van dit jaar vroeg het bedrijf uitstel van betaling, nadat huisbankier FMN (onderdeel van Fortis) de kredietkraan dichtdraaide. Het bedrijf raakte onder andere in moeilijkheden door aanloopproblemen in de hypermoderne fabriek. Verder had de Bossche computerfabrikant te kampen met forse tegenvallers in Azië nadat daar de economische crisis toesloeg.