AEX-index houdt redelijk stand

AMSTERDAM, 11 JUNI. De effectenbeurs in Amsterdam heeft vanmorgen redelijk stand gehouden. Het Damrak profiteerde van een vastere dollar. Aan het begin van de middag stond de AEX-index van de 25 toonaangevende fondsen op een licht verlies van 4,69 punten op 1200,95. “Dat valt niet tegen”, zei een handelaar. Hij wees op de verliezen op diverse andere Europese beurzen en ook op Wall Street.

Het enige grote aandelenfonds dat vanochtend goed in de markt lag was Aegon. De verzekeraar kondigde gisteren aan bankdochter Labouchere over te doen aan AOT. De transactie levert Aegon een boekwinst op van minimaal een miljard gulden. Gisteren reageerde de markt nogal lauw, maar vanochtend steeg de koers van Aegon met 1,20 gulden tot 161,90 gulden. Akzo verloor 1,10 gulden op 444,20 gulden en DSM 1,40 gulden op 213,50. ASM Litho ging 1,10 gulden achteruit naar 76,20. Philips daalde 1,40 gulden tot 187,30 gulden en Randstad 1,70 tot 119,10 gulden. AOT, de nieuwe bezitter van Labouchere, steeg met 21,20 gulden tot 168 gulden, een vooruitgang met meer dan 14 procent.

NEW YORK De Dow Jones-index van de effectenbeurs in New York is gisteren met 78,22 punten gedaald tot 8971,70. De met spanning tegemoetgeziene toespraak van centrale-bankpresident Alan Greenspan bracht de koersen aanvankelijk niet in beweging, maar in het laatste uur van de handel kreeg de twijfel over hogere rente in de VS toch de overhand.

Greenspans toespraak kwam in grote lijnen overeen met wat hij eerder al heeft gezegd, hoewel hij wat specifieker was over de rente. De inflatie blijft volgens hem laag, maar ander factoren dwingen tot waakzaamheid. De beleggers concludeerden eerst dat er op korte termijn geen hogere rente te verwachten valt en dat leidde tot de nodige aankopen. Later kwam er toch de sleet in. Greenspan zei ook dat de aandelenkoersen de laatste tijd sterk zijn gestegen tot een peil dat wellicht moeilijk te handhaven is.

TOKIO De Japanse yen zakt steeds verder weg op de internationale valutamarkten. In Tokio kwam vandaag de koers tegenover de dollar tussentijds uit boven de 142 yen. Het koersverlies van de yen leidde tot een openlijke oproep van de Chinese regering aan de Japanse autoriteiten om de teruggang van de Janpanse munt een halt toe te roepen. De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking gebruikte daarvoor zijn wekelijkse persconferentie. Hij bezwoer dat China zijn munteenheid niet zal devalueren. Op de financiële markten is de vrees groot dat Peking daartoe zal overgaan om zijn exportpositie te beschermen. Ook de president van de Wereldbank, James Wolfensohn, riep Japan op het vertrouwen in zijn economisch beleid te herstellen.

De effectenbeurs van Tokio moest de koersdaling van de yen bekopen met een daling van de Nikkei-index met 325,22 punten (2,1 procent) tot 15.014,04. Vooral banken en handelshuizen waren uit de gratie. Zij zijn gezien hun grote belangen in de regio het meest kwetsbaar voor een verdere verslechtering van economie.

De Hang Seng-index in Hongkong, die gisteren al 4,9 procent moest toegeven, zakte uit vrees voor renteverhogingen nog eens 1,2 procent.