Winter doet serieuze gooi naar interlandrecord Krol

AMSTERDAM, 10 JUNI. Het record van Ruud Krol, 83 keer in het Nederlands voetbalelftal, lijkt rijp om te worden gebroken door Aron Winter. Nog elf wedstrijden scheiden hem ervan. Zaterdagavond speelt hij zeer waarschijnlijk zijn 73ste wedstrijd voor Oranje, tegen België, en het ziet er niet naar uit dat het zijn laatste zal zijn.

Winter wil een serieuze gooi naar het record doen. Ronald Koeman (78) stopte vrijwillig voor Oranje; Rijkaard en Van Breukelen namen afscheid toen zij 73 interlands achter zich hadden.

Dat hij een van de oudste spelers van nu is (31) zegt Winter niets. “Ik voel me goed en ik heb er veel plezier in. Zolang dat zo is denk ik niet aan stoppen. Het EK van 2000 is in eigen land.”

In principe speelt hij de komende drie jaren nog bij Inter Milaan. Zijn huidige verbintenis, die nog een seizoen doorliep, wordt opengebroken.

De middenvelder begint zaterdag aan zijn zesde opeenvolgende grote toernooi. “Dat is toch ook een prestatie”, vindt hij. Sinds 1988, toen het EK in Duitsland werd gewonnen, is hij van de partij. “Ik was altijd fit en Nederland slaagde er steeds in zich te kwalificeren”, relativeert hij.

Na het EK van 1988, toen hij niet in het veld kwam, begon Winter steeds op de reservebank, maar naarmate het toernooi vorderde groeide hij uit tot tot een vaste kracht. “Ik ben een toernooivoetballer. Op vrijwel elk EK of WK in al die tijd heb ik Oranjes laatste wedstrijd wel meegemaakt.”

Hét moment waaraan hij vaak terugdenkt is de gelijkmaker op het WK vier jaar geleden tegen Brazilië. In Dallas speelde Nederland toen in de kwartfinale van het WK tegen de latere wereldkampioen. Winter zorgde met een kopbal voor 2-2. “Dat was ook nog eens mijn eerste doelpunt op zo'n toernooi. Prachtig was het. Helaas kleeft er een minpuntje aan de wedstrijd. We verloren toch nog.”

Vergelijkingen trekken met het verleden heeft volgens hem geen zin. “Elk toernooi is anders, elke spelersgroep is anders. Ik heb wel de indruk dat het op dit moment heel goed zit. Iedereen weet dat het twee jaar geleden in Engeland minder was. Nu merk ik dat de jongens veel van elkaar accepteren. De fouten van toen zullen we nu niet meer maken.”

Winter stond vaak naast Oranje, maar maakte daar nooit een groot probleem van. “Ik ben een gemakkelijke jongen. Maar gelukkig zijn niet alle voetballers hetzelfde. Als ik me had gestoord aan de manier waarop ik in de loop der jaren ben behandeld, was ik allang gestopt. Ik weet dat de kans groot is dat ik nu eens in de basis begin. De volgende stap is dan er bij te blijven. Aan de andere kant moeten we ons allemaal heel goed realiseren dat de bondscoach er maar elf kan opstellen. Tegenslagen accepteren, dat hoort er ook bij.”

Hij denkt dat de huidige selectie in staat die te incasseren. “Daarom kunnen we heel ver komen. De mentaliteit zal straks de doorslag geven. Knokken, schoffelen voor elke meter. Daar gaat het om. We zijn naar elkaar toegegoeid, sterker geworden. Als het moet kan deze groep door een muur heen.”