Westen roept diplomaten terug uit Wit-Rusland

MINSK, 10 JUNI. De meeste Westerse landen trekken hun ambassadeurs terug uit de Wit-Russische hoofdstad Minsk, als protest tegen het optreden van de Wit-Russische overheid jegens de diplomatieke gemeenschap. Dat meldde vandaag de Duitse ambassadeur in Minsk.

In Minsk woedt al enige tijd een 'diplomatieke oorlog' tussen de regering en diplomaten van 22 verschillende landen - Westerse, maar ook Oosteuropese als Rusland en Litouwen. De diplomaten wonen in de wijk Drozdy, in residenties die na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd. Volgens de Wit-Russische overheid moeten de diplomaten hun gebouwen verlaten om uitvoerige reparaties aan waterleiding en riolering mogelijk te maken. Doen ze dat niet, zo waarschuwde gisteren de Wit-Russische minister van Buitenlandse Zaken, dan “drijven ze binnenkort in hun eigen afvalwater”.

De meeste Westeuropese diplomaten (en die uit de VS, India, Japan, Litouwen en Polen) weigeren evenwel gevolg te geven aan het bevel en willen hun ambassades en residenties niet uit. De meesten hebben laten weten zelf in staat te zijn het ongemak van de reparaties het hoofd te bieden. Geen van beide partijen wil weten van inbinden. De diplomaten, die vandaag uit Drozdy hadden moeten zijn vertrokken, kregen gisteren een week uitstel.

Ongenoemde Wit-Russische ambtenaren hebben eerder laten weten dat de adviseurs van de autoritaire president Aleksandr Loekasjenko hem hebben gewaarschuwd geen conflict met de buitenwereld over de riolering van Drozdy aan te gaan. Maar de president heeft die adviezen in de wind geslagen. Hij woont zelf in Drozdy. Volgens een van zijn ambtenaren heeft hij gezegd niet naast de Amerikaanse ambassadeur te willen wonen.

Eerder deze week kon de Amerikaanse ambassadeur op het nippertje voorkomen dat arbeiders het hek rond zijn residentie dichtlasten. De betrokken ambassades hebben geprotesteerd tegen de inbreuk op de conventie die bepaalt dat ambassades en residenties extra-territoriaal gebied zijn, waar autoriteiten van het gastland geen toegang hebben. (Reuters, AFP)