Tien procent kunstenaars verdient niets

ZOETERMEER, 10 JUNI. Tien procent van de Nederlandse beeldende kunstenaars had in 1996 geen omzet uit eigen kunst. Zestig procent haalde een omzet tot 25.000 gulden en 30 procent had een omzet van meer dan 25.000 gulden. Het inkomen van de gemiddelde beeldende kunstenaar is er in 1996 niet op vooruit is gegaan in vergelijking met de voorafgaande jaren.

Dit blijkt uit de onderzoeksgegevens over het jaar 1996 van de Stichting voor Economisch Onderzoek (SEO) van de Universiteit van Amsterdam. De Stichting hield in opdracht van het ministerie van OCW een enquête onder 1375 beeldend kunstenaars.

Uit het onderzoek blijkt dat 34 procent van de 11.500 geregistreerde kunstenaars in 1996 een bijstandsuitkering heeft gehad. Veertig procent van de kunstenaars haalt zijn omzet voornamelijk op de particuliere markt. Slechts 21 procent is voornamelijk afhankelijk van de overheidsmarkt. De overige 39 procent haalt zijn inkomsten uit beide markten. (ANP)