Surfgedrag klanten zichtbaar voor derden; Internetaanbieder in Friesland niet veilig

ROTTERDAM, 10 JUNI. Bij de Internetdienst van Telekabel en EuroNet in Friesland is opnieuw een lek geconstateerd. Op Internet zijn gegevens openbaar gemaakt van Telekabel-klanten uit Leeuwarden die op Internet surfen. Derden konden precies zien welke websites abonnees van Telekabel bezoeken.

Er circuleren lijsten op Internet waarop onder meer te zien is dat websurfers die klant zijn van Telekabel pornografische websites bezoeken. Ook zoekmachines en sites met muziek behoren tot de populaire bestemmingen van Telekabel-abonnees, zo blijkt uit de bestanden. De bestanden geven precies de naam, het adres, de woonplaats en het 'IP-adres' (Internetadres) van de klanten weer en de webpagina's die ze hebben bezocht.

Surfende Telekabel-abonnees die door de verslaggever werden gebeld met de vraag of ze inderdaad - zoals op Internet te zien was - bepaalde webpagina's bekeken of zojuist hadden bezocht, antwoordden bevestigend. Ze zeiden niet op de hoogte te zijn van het feit dat hun surfgedrag zichtbaar was.

Na een onderzoek verklaart EuroNet, die de techniek en de Internettoegang van Telekabel verzorgt, dat het lek is gedicht. Over de oorzaak van het lek bestond aanvankelijk onduidelijkheid bij EuroNet. Woordvoerder P. van Reeuwijk van EuroNet ging er eigenlijk van uit dat het niet mogelijk was dat de surfgegevens van Telekabel-abonnees openbaar werden gemaakt op Internet.

Aanvankelijk ging EuroNet ervan uit dat het om een technisch probleem ging of om een computerkraker die via een 'sniffer' het netwerk van Telekabel afluisterde, aldus Van Reeuwijk. Een 'sniffer' is een computerprogramma waarmee netwerken kunnen worden afgetapt.

Later ontdekte EuroNet dat het lek niet werd veroorzaakt door een technisch probleem of door een computerhacker. Onervarenheid met nieuwe software is de oorzaak, aldus Van Reeuwijk. Volgens EuroNet ging het om een onjuiste aanpassing door een systeembeheerder. De aanpassing was bedoeld om het systeem af te sluiten, zodat derden geen surfgegevens konden opvragen.

Het gevolg van de problemen met de nieuwe computerprogramma's was dat Internetgebruikers van Telekabel eenvoudig konden meekijken met andere surfers.

    • Marie-José Klaver