Stille beurs wacht op Greenspan

AMSTERDAM, 10 JUNI. De Amsterdamse effectenbeurs was vanochtend rustig. De handel wachtte op de toespraak van Alan Greenspan, voorzitter van de Federal Reserve Board, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. De AEX-index gleed 6,74 punten verder omlaag tot 1199,77.

Voornaamste oorzaak: forse koersdalingen in Azië. In Hongkong leverden de koersen gemiddeld 5 procent in, terwijl de Japanse Nikkei-index 1,2 procent duikelde. “De situatie in Azië geeft toch weer wat zorgen”, meende een handelaar.

Verder viel er op Beursplein 5 weinig te beleven. “Het is zéér, zéér rustig. Als we in ditzelfde tempo doorgaan, stevenen we vandaag af op de laagste omzet dit jaar”, somberde een commissionair. De kans dat de vlam later op de dag alsnog in de pan zou slaan was klein. De markt wachtte met spanning op de toespraak van Fed-voorzitter Alan Greenspan. Met het oog op mogelijke aanpassingen van de Amerikaanse rentetarieven wegen beleggers zijn woorden op een goudschaaltje. Greenspan spreekt echter pas om 17.00 uur Nederlandse tijd, een half uur na sluiting van de beurs.

Hoofdfondsen die zich nog enigszins aan de algehele malaise wisten te onttrekken waren ASM Lithography en KLM. Chipmachinefabrikant ASML herstelde zich 2 gulden op 76,60, terwijl KLM 1,70 steeg op 80,20 in reactie op de vraag naar luchtvaartaandelen in New York.

Bij de financiële waarden gleed Fortis Amev 1,90 gulden onderuit op 113,60. Aegon, dat zijn zakenbank Labouchere gaat verkopen aan AOT, gaf 1,90 toe op 161,10. AOT betaalt acht keer de winst. “Een koopje”, oordeelde een handelaar. De koers van het hoekmansbedrijf steeg dan ook explosief, met 14 procent tot 142,60 gulden. Branchegenoten als Van der Moolen en Kempen Holding gingen mee omhoog met respectievelijk 7,60 en 6,50 gulden tot 149 en 165.

Procentueel de grootste daler onder de hoofdfondsen was DSM. Het chemiefonds verloor 4,70 gulden op 112 gulden. Branchegenoot Akzo Nobel, inmiddels in het bezit van 40 procent van Courtaulds, daalde 2,90 op 445,10 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs in New York is gisteren iets lager gesloten na drie dagen met koerswinsten. De Dow Jones-index daalde met 19,68 punten (0,21 procent) tot 9049,92. De schommelingen van de Dow Jones-index waren betrekkelijk bescheiden. Veel beleggers keken de kat uit de boom. Het wachten was ook in New York op de verklaring van Greenspan in het Congres.

TOKIO De zwakke positie van de yen miste vandaag zijn uitwerking op de aandelenkoersen in Azië niet. De effectenbeurs in Tokio deelde in de malaise met een daling van de Nikkei met 190,91 punten (1,2 procent) tot 15.339,26. De Hangseng-index in Hongkong kreeg het zwaar te verduren door een uittocht van buitenlandse beleggers. Het verlies liep op tot 412,09 punten (4,9 procent) op 7979,37. Zo laag heeft de index dit jaar niet gestaan. De beurs in Seoul verloor 4,3 procent. De Zuid-Koreaanse exportpositie komt verder onder druk naarmate de yen goedkoper wordt. In Singapore liep het verlies tussentijds op tot 4 procent. In Taiwan zakten de koersen 3,1 procent, in Bangkok en Kuala Lumpur met ongeveer 3 procent. In Jakarta was de daling 1 procent.