Staking verlamt General Motors steeds meer

Door onze correspondent NEW YORK, 10 JUNI. General Motors heeft gisteren nog eens vijf fabrieken moeten sluiten als gevolg van een staking in een onderdelenfabriek in Flint, Michigan. Er staan nu zestienduizend man op nonactief.

De staking van de meer dan drieduizend vakbondsleden in Flint begon eind vorige week en gaat nu zijn zesde dag in. De betreffende fabriek produceert deuren, motorkappen en ander plaatwerk voor lichte trucks en middelgrote personenwagens. GM wil de fabriek uitbreiden, mits de vakbond United Auto Workers (UAW) bereid is tot concessies ten aanzien van arbeidsomstandigheden en productiemethoden.

De onderhandelingen zijn dit weekend hervat maar hebben nog niet tot resultaat geleid. Omdat autofabrieken volgens een just-in-time-systeem werken waarbij onderdelen pas op het laatste moment worden geleverd kan een relatief kleine staking een omvangrijke verstoring van de algehele produktie teweegbrengen.

Een staking bij een GM-fabriek in Ohio twee jaar geleden veroorzaakte binnen enkele weken het sluiten van zesentwintig Noord-Amerikaanse fabrieken en werkstilstand voor ongeveer honderddertigduizend werknemers. Het verlies bedroeg destijds voor GM ongeveer 1 miljard dollar. Bij toeleveringsbedrijven die eveneens werden gedupeerd, zoals Johnson Controls en ITT Automotive, waren eveneens verliezen van bij elkaar 1 miljard dollar.