Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Portret van verslaafden in de Bronx in New York. De Nederlander Bart Majoor werkt daar in St. Ann's Corner waar junks schone spuiten en condooms krijgen. Ned.1, 20.23-20.57u.

Nova. Terugblik op de varkenspest in Nederland die nu door de Europese Veterinaire Commissie officieel ten einde is verklaard. Tevens aandacht voor de rol van Nederlandse militairen in NAVO-acties tegen de Serviërs. Ned.3, 22.34-23.04u.

Retourtje '60. Nieuwe reeks waarin aan de hand van personen ontwikkelingen uit de jaren zestig centraal staan. Vanavond wordt met oud-NOS-voorzitter André van der Louw gesproken over wat er van de idealen van toen terecht is gekomen. Ned.1, 23.41-0.13u.

DOCUMENTAIRES

The African dream. In deze uitzending het voetbal in Senegal. De aanwezigheid van meisjes bij de voetbalwedstrijden en het krijgshaftige gedrag van jongens maken duidelijk dat erotiek een essentiële rol speelt bij het voetballen. Ned.3, 20.22-21.02u.

Tomorrow's world. O.a. een nieuwe techniek in de strijd tegen borstkanker en speeltjes voor babies in de 21e eeuw. BBC1, 20.30-21.00u.

Leviathan. Serie over actualiteiten in hun historische context met vanavond o.a. de redenen voor de Schotse antipathie jegens de Britten en pionierende voetbalfans die in 1958 naar Zweden trokken om het WK te zien. BBC2, 20.30-21.00u.

Vermeulen weet het beter. Zanger en presentator Bram Vermeulen introduceert vanavond op grond van wetenschappelijk materiaal nieuwe inzichten over de mens als filter. Volgens Vermeulen bewaren we alleen informatie die nuttig of prettig is. Ned.3, 21.27-21.52u.

Gevaarlijke stilte: Vrede in Vukovar. Max van der Stoel, de Hoge Commissaris van de Nationale Minderheden voor de Organisatie van Veiligheid en Samenwerking in Europa probeert in deze documentaire een oplossing te vinden voor het huizenprobleem van een Kroatisch gezin en een Servisch echtpaar in Vukovar. Ned.1, 22.58-23.41u.

The human body. Serie over de ontwikkeling van het menselijk lichaam gaat vanavond over de puberteit; een versnelde seksuele ontwikkeling, ongesteld worden, de baard in de keel en hormonen die door het lichaam razen. BBC1, 23.20-0.10u.

KUNST

VPRO-laat: Zeeman met boeken. Bespreking van drie voor de VSB Poëzieprijs genomineerde bundels: Tot het ons loslaat (Rutger Kopland), Robuuste tongwerken, een stralend plenum (Tonnus Oosterhoff) en Van de verliezer & de lichtbron (Kees Ouwens). Verder de niet-genomineerde bundels: Hier is de tijd (Esther Jansma), Birthday Letters (Ted Hughes) en Uitzicht met zandkorrel (Wislawa Szymborska). Ned.3. 23.40-0.16u.

TV-FILM

To catch a killer. Amerikaanse tv-thriller uit 1991 van Eric Till in twee delen. John Wayne Gacy is in het dagelijks leven een gevierd zakenman, een harde werker en een kindervriend, maar hij is ook een wrede seriemoordenaar. Inspecteur Kozenczak probeert de man achter de tralies te krijgen. Morgen het tweede deel. BBC2, 22.00-23.30u.

FILM

Welcome Home (Franklin J. Schaffner, 1989, VS). Huilerig melodrama profiteert nauwelijks van bekend maar kansrijk gegeven. Al zeventien jaar als 'vermist' beschouwde officier Kris Kristofferson woont met vrouw en kinderen in Cambodjaans dorpje. Dan herinnert hij zich dat hij voor de oorlog ook al getrouwd was, met JoBeth Williams. Hij zoekt haar en zijn tienerzoon op in Vermont. Zij is inmiddels hertrouwd met Sam Waterston. RTL5, 20.30-22.10u., met reclame.

The Man with the Golden Gun (Guy Hamilton, 1974, Engeland). Tweede James Bondfilm met Roger Moore. Christopher Lee is de schurk. Ook met Britt Ekland, Maud Adams. Veronica, 20.30-23.00u., met reclame.

Blink (Michael Apted, 1994, VS). Zie Film-vooraf. Belg.1, 21.55-23.38u.

Kyôshû / Remembrance (Takeshiro Nakajima, 1987, Japan). Vermoedelijk autobiografisch debuut over een coming of age op het visserseiland Shikohu. Neigt naar het melodramatische en toont minder affiniteit met de Japanse oercultuur dan vergelijkbare films van Yanagimachi en Imamura. Duitsl.2, 0.35-2.25u., tweetalig.

Come Live with Me (Clarence Brown, 1941, VS). Romantische komedie. Ten behoeve van verblijfsvergunning gaat Hedy Lamarr platonisch huwelijk aan met berooide schrijver James Stewart. Duitsl.1, 0.50-2.15u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Cesta do praveku / Die Reise in die Urwelt (Karel Zeman, Tsjech'55). Deels geanimeerd jeugdavontuur met documentaire inslag over prehistorie. Morgen, ZDF, 2, 9.40-11.00u., tweetalig.