Rodamco wacht op koopjes in Verre Oosten

ROTTERDAM, 10 JUNI. Het is nog te vroeg voor een koopjesjacht in Zuidoost Azië. Het vastgoedfonds Rodamco, dat miljoenen heeft verloren door de economische crisis in diverse Aziatische landen, denkt dat de prijzen voor onroerend goed in die regio verder zullen dalen. “Wij houden ons kruit nog even droog”, aldus directeur J. de Kreij gisteren in een toelichting op de jaarcijfers.

Een verdere daling van de prijzen van kantoren en winkelcentra zal Rodamco zelf niet meer deren. Het vastgoedfonds van Robeco heeft zijn eigendommen in de regio vorig jaar voor 181 miljoen gulden afgewaardeerd en dat is meer dan collega-fondsen hebben gedaan. “Wij hebben een grotere dosis realisme. Er komt in die regio nog meer pijn”, voorziet De Kreij. Rodamco, dat forse schade heeft opgelopen door twee vernielde winkelcentra in Indonesië, is voorlopig voorzichtig met investeren in het Verre Oosten. Zo worden de grootse plannen met het onlangs aangekochte Cairnhill Hotel in Singapore voorlopig niet uitgevoerd. Vanaf volgend jaar kan de belegger zelf kiezen in welke regio hij het meeste vertrouwen heeft. Rodamco gaat zichzelf dan opsplitsen in vier regio's (Amerika, Engeland, Europees vasteland en Rest van de wereld) en een mixfonds. Elk fonds krijgt een aparte beursnotering. Het mixfonds, dat nog het meest op het oude Rodamco zal lijken, belegt uitsluitend in de vier regionale fondsen. Huidige beleggers krijgen voor hun oude aandeel vijf nieuwe, een voor elke regio plus een voor het mixfonds. Ze kunnen dan met kopen en verkopen op de beurs een pakket naar eigen smaak samenstellen.

Deze plannen moeten nog door de aandeelhouders worden goedgekeurd. Bovendien wacht Rodamco nog op wijzigingen in de wet voor het splitsen van bedrijven. Op zijn vroegst aan het einde van het lopende boekjaar (28 februari 1999) kan de splitsing een feit zijn.

Het afgelopen boekjaar, dat liep tot eind februari, heeft Rodamco de nettowinst verhoogd met 24 procent tot 590 miljoen gulden. Het belegd vermogen steeg van 9,6 tot 10,5 miljard gulden. In het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar ging de nettowinst met 14 procent omhoog, “wat ik zelf een goed percentage vind”, aldus De Kreij. De beleggers daar blijkbaar anders over, wat met een koers/winstverhouding van 14 beleeft het vastgoedfonds een historisch dieptepunt. De koers schommelt nu rond de 54 gulden, terwijl dat in maart vorig jaar nog 60 gulden was. “Vervelend is dat: het jaar is heel goed gegaan en dat komt niet tot uitdrukking in de koers. Daar heb ik negatieve gevoelens over.”