Repressie tegen vakbonden groeit

GENÈVE, 10 JUNI.Vakbondswerk is een riskante zaak. Vorig jaar lieten bijna 300 vakbondsfunctionarissen het leven. Circa 1.700 syndicalisten werden mishandeld en ongeveer 2.300 belandden in de gevangenis.

Indonesië misdroeg zich vorig jaar het ergst, samen met Colombia en China, zo stelde gisteren de internationale vakbondskoepel IVVV. De nieuwe regering van president Habibie heeft beterschap beloofd en volledige vakbondsvrijheid toegezegd. In Colombia werden zeker 156 vakbondsmensen vermoord, onder wie 61 leraren, die in de meeste gevallen het slachtoffer werden van paramilitaire doodseskaders.

Volgens het IVVV dreigen in Azië, gedompeld in een financiële crisis, steeds meer stakingen uit de hand te lopen, omdat het werknemers ontbreekt aan wettelijke middelen om hun rechten te doen gelden. In China, dat onafhankelijke vakbonden verbiedt, groeit het aantal vakbondsconflicten met jaarlijks 50 procent.De IVVV hekelt ook de situatie in de VS. (Reuters)