Rechtbank spreekt 2 conducteurs van NS vrij

AMSTERDAM, 10 JUNI. De rechtbank in Amsterdam heeft gisteren twee conducteurs vrijgesproken die betrokken waren bij een ongeluk op het Centraal Station in de hoofdstad. Volgens de rechtbank is niet bewezen dat de twee schuldig zijn aan het ongeluk.

De NS brengt naar aanleiding van het ongeval in alle oude treinstellen een 'klembeveiliging' in de deuren aan. Het vonnis geeft volgens de NS geen aanleiding de vertrekprocedure te wijzigen.

Officier van justitie L. Ang had twee weken geleden na een uitgebreid onderzoek, waarbij onder meer het ongeval op het Centraal Station was gereconstrueerd, geen straffen geëist. Eén conducteur was niets te verwijten. Tegen de ander, die dienst deed als de chef op de trein, eiste ze wel een schuldigverklaring maar zonder strafoplegging, omdat de man zwaar onder de gebeurtenis had geleden.

Op 1 maart vorig jaar wilde een 71-jarige vrouw op het laatste moment in de trein stappen naar Heerhugowaard. Op het moment dat ze wilde instappen, raakt haar arm bekneld tussen de deuren. De conducteurs zagen dit niet duidelijk omdat zij 240 meter verderop vooraan in een deuropening van de trein stonden. De vrouw werd meegesleurd, viel op het spoor en werd overreden door de trein. Ze verloor haar rechterbeen en een deel van haar linkerbeen.

Volgens de rechtbank hebben de conducteurs zich volgens de richtlijnen van de NS en daarmee niet onverantwoord gedragen. Toen de vrouw zwaaiend probeerde de aandacht te trekken, kon dat volgens het vonnis door de conducteur gemakkelijk worden gezien als “een uitzwaaier”. Bovendien stonden tussen de vrouw en de conducteurs daadwerkelijk mensen die reizigers uitzwaaiden.

De conducteurs kan volgens de rechter ook niet worden verweten dat zij zich niet goed hebben opgesteld. Het is niet ongebruikelijk dat de conducteurs zich aan de kop van de trein opstellen, zodat ze maar naar één kant hoeven te kijken als de deuren dichtgaan. Wel stelt de rechter dat het in dit geval beter was geweest dat de conducteurs zich in het midden hadden opgesteld.

De onderhandelingen over een schadevergoeding aan het bejaarde slachtoffer zullen volgens een NS-woordvoerder nu worden voortgezet. Het bedrag dat zal worden uitbetaald, zal volgens haar enkele tonnen bedragen.