Platini hoopt op een verbroederingsfeest

Vandaag begint in Parijs een voetbaltoernooi dat de wereld een maand lang in zijn greep zal houden. De vraag is of de Fransen tegen de massale belangstelling zijn opgewassen.

PARIJS, 10 JUNI. Het grootste voetbalfeest van deze eeuw is begonnen. Frankrijk is het epicentrum van een aardschok die ruim een maand lang doordreunt. Duizenden en nog eens duizenden mensen trekken in een roes door het land om naar voetbalwedstrijden te kijken, feest te vieren en dronken te worden. Een maand lang voetbal en spektakel. De vraag is of Frankrijk en de Fransen op deze massale invasie berekend zijn.

Stakingen en demonstraties van vervoerspersoneel hangen als een donderwolk boven het land. Supportersrellen lijken onafwendbaar. Zoals gisteravond toen een honderdtal jongens het spectaculaire openingsfeest in de binnenstad van Parijs verstoorde door politieagenten te bekogelen met bierflessen en dranghekken op straat te gooien. Gevechten met de politie duurden tot diep in de nacht. De politie arresteerde 23 jongens, maar telde 24 gewonden onder haar manschappen.

Het was het turbulente einde van een zes uur durend spektakel dat wat betreft omvang en kosten (zo'n 18 miljoen gulden) zijn weerga bij sportevenementen niet kent. Optochten vanaf vier plaatsen in Parijs kwamen samen op de Place de la Concorde, waar de obelisk getransformeerd is in een reusachtige en in licht badende wereldbeker. Ruim 3.500 acteurs, acrobaten, dansers, rolschaatsers en voetballertjes escorteerden vier reuzen van twintig meter hoog door de straten van Parijs, langs historische bouwwerken en beroemde pleinen.

Het wereldkampioenschap moet niet alleen een feest in de stadions worden, menen de organisatoren. “Na dit spektakel is elke andere organisatie van een volgend titeltoernooi verplicht dit op z'n minst te evenaren”, riep de oud-voetballer en WK-directeur Michel Platini euforisch.

Platini en de zijnen hopen op een groot verbroederingsfeest. Tot gisteravond leek het dat ook te worden. Parijs maakte ondanks de acties van het vervoerspersoneel allerminst een chaotische indruk. Niemand was overspannen. De metro was niet drukker dan anders, de périferique rond Parijs niet voller dan normaal en de Parijzenaars waren niet gehaaster dan ze doorgaans zijn. Een pasjesregeling voor de binnenstad droeg daar waarschijnlijk aan bij.

Om half zes vanmiddag is in het Stade de France in Parijs de aftrap van het WK. Schotland mag het opnemen tegen de grote favoriet en titelhouder Brazilië. Schotse voetbalfans in kilt en een Braziliaans shirt van Ronaldo trokken gisteren zingend en drinkend door de straten van Parijs. Ze lieten hun kilt als Marilyn Monroe opwaaien boven de luchtroosters van de metro en zongen passerende Brazilianen toe. Brazilianen dansten op het ritme van tamboerijnen en gitaren op de pleinen.

    • Guus van Holland