Pakistan: gesprek India 'zinloos' zonder toezicht

NEW DELHI, 10 JUNI. Het Indiase aanbod aan Pakistan om snel een dialoog op gang te brengen over de spanningen tussen beide landen is “zinloos” als de regering in New Delhi vasthoudt aan de eis dat er geen ruimte is voor een bemiddelaar.

De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, Gohar Ayub Khan, heeft dat gisteren in Islamabad gezegd. Pakistan wil dat een “derde partij” bemiddelt in de besprekingen over alle disputen tussen beide landen, vooral in de kwestie-Kashmir. Volgens Khan is het Indiase aanbod voor besprekingen met Pakistan “zinloos”, tenzij “een derde partij, misschien de Verenigde Naties, de Verenigde Staten, Japan of welk land dan ook, erbij wordt betrokken”. Hij zei dat Pakistan de oplossing van de kwestie-Kashmir “zeer serieus” nastreeft.

India staat al jaren op het standpunt dat de onenigheid over de Himalaya-staat alleen in bilaterale besprekingen tussen beide landen kan worden opgelost. “Bilaterale kwesties kunnen alleen door twee landen worden opgelost”, zo stelt de Indiase regering. India controleert tweederde van Kashmir, Pakistan de rest. Beide landen maken al sinds 1947 aanspraak op het gebied en voerden twee keer een grensoorlog om Kashmir. In de rest van de wereld wordt inmiddels aangedrongen op een snelle oplossing van de brandende kwestie, sinds India en Pakistan de afgelopen weken met ondergrondse kernproeven aantoonden over nucleaire wapens te beschikken.

Tot nu toe hebben beide regeringen geen contact met elkaar gehad sinds de eerste serie Indiase kernproeven, op 11 mei. Premier Atal Behari Vajpayee en zijn Pakistaanse ambtgenoot Nawaz Sharif treffen elkaar vermoedelijk volgende maand in de Srilankese hoofdstad Colombo bij de conferentie van de zeven Zuid-Aziatische landen. De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken bevestigde gisteren in Islamabad dat Sharif de conferentie zal bezoeken. “Ik denk dat de twee premiers wel wat tijd zullen vinden om elkaar te spreken in de marge van de conferentie”, zei Khan.

Gisteren hebben de regeringen van Ierland, Zweden, Mexico, Brazilië, Zuid-Afrika, Egypte, Nieuw-Zeeland en Slovenië een initiatief ontplooid om de nucleaire mogendheden ervan te overtuigen hun voorraden kernwapens snel te verminderen en een serieuze poging te ondernemen in de richting van wereldwijde ontwapening.

Volgens de ministers van Buitenlandse Zaken van de acht landen zijn de nucleaire mogendheden er niet in geslaagd hun verplichtingen na te komen die zij zijn aangegaan met de ondertekening van het internationale non-proliferatieverdrag inzake de terugdringing van wapenarsenalen.

De enige oplossing om verdere verspreiding van kernwapens te voorkomen, is alle nucleaire wapens te vernietigen, zo zei de Ierse minister David Andrews in Dublin in een verklaring namens de groep van acht landen.

De landen roepen de vijf nucleaire mogendheden en India, Pakistan en Israel - waarvan wordt aangenomen dat het over kernwapens beschikt - op direct stappen te ondernemen voor de reductie van hun wapenarsenalen. Andrews zei dat het de nucleaire mogendheden ontbreekt aan “politieke wil” om hun arsenalen op te ruimen.

    • Rob Schoof