Oud-dictator Argentinië vast wegens kinderroof

BUENOS AIRES, 10 JUNI.De Argentijnse politie heeft gisteren de voormalige juntaleider generaal Jorge Videla gearresteerd op verdenking van ontvoering van baby's en vervalsing van identiteitspapieren. Hij wordt ervan beschuldigd van 1976 tot 1981 betrokken te zijn geweest bij de ontvoering van vijf in de gevangenis geboren baby's van moeders die door militaire doodseskaders waren gearresteerd en 'verdwenen'. De kinderen werden geadopteerd door gezinnen van militairen.

De arrestatie van de 71-jarige Videla is het resultaat van een procedure die in december 1995 werd aangespannen door de 'Grootmoeders van de Plaza de Mayo', een voortzetting van de 'Dwaze moeders van de Plaza de Mayo', die sinds 1977 wekelijks een protestmars houden om gerechtigheid te eisen voor de 'verdwijning' van hun kinderen. Volgens de 'grootmoeders' zijn er tijdens de militaire dictatuur van 1976 tot 1983 meer dan 500 kinderen illegaal geadopteerd.

Videla leidde in 1976 een coup tegen de weduwe van generaal Perón, waarna hij tot president werd uitgeroepen. Volgens de Argentijnse regering 'verdwenen' tijdens de 'vuile oorlog' 9.000 tegenstanders van het militaire regime. Mensenrechtenorganisaties houden het op 30.000.

In 1985 werd Videla tot levenslang veroordeeld. Na zes jaar in de gevangenis kwam hij vrij, dankzij de algemene amnestie die president Carlos Menem de veroordeelde militairen verleende. Babyroof en illegale adoptie kunnen in Argentinië niet verjaren. Als Videla schuldig wordt bevonden, kan hij worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van maximaal 25 jaar. Op 5 mei had voor het eerst een veroordeling plaats wegens kinderroof. De vrouw van een voormalige marineofficier werd tot drie jaar voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld wegens het illegaal adopteren van een in 1978 geboren kind van 'verdwenen' Uruguayaanse ouders. (AFP, Reuters, AP)