Optiehandelaar AOT pakt oud geld Labouchere

Met de overname van de zakenbank Labouchere van verzekeraar Aegon krijgt het beursbedrijf AOT, koploper in de opmars van de snelle optiehandelaars, een beheerder van oud geld in handen.

AMSTERDAM, 10 JUNI. Het begon ermee dat de bedrijfjes van die schreeuwerige handelaren op de Europese Optiebeurs een jaar of tien geleden de aloude hoekmansbedrijven op de effectenbeurs begonnen op te kopen. Daarna volgde de fusie van de piepjonge Optiebeurs (van 1976) met de stokoude, uit de zeventiende eeuw stammende effectenbeurs. Straks trekken de optiehandeleren (zogeheten market makers) de vloer aan Beursplein 5 op.

En nu krijgt AOT, een van de koplopers van de Nederlandse optierevolutie en het eerste optiebedrijf dat zelf een beursnotering had, een van de beheerders van 'oud geld' in handen, Bank Labouchere, een dochter van verzekeraar Aegon.

De combinatie wordt een nieuw financieel kanon. Zij heeft meer dan 25 handelaren op de Optiebeurs, een marktaandeel van 35 procent als intermediair tussen professionele partijen op de Amsterdamse effectenbeurs, handelsactiviteiten op diverse buitenlandse markten van Frankfurt tot San Francisco, een zakenbankafdeling, zij doet het beheer van particuliere en professionele vermogens (ruim 4 miljard gulden) en bezit tevens een aggressieve verkoper van financiële produkten aan particulieren (Legio-Lease, meer dan 200.000 klanten).

“Bank AOT Labouchere zal op de Nederlandse markt een positie innemen direct achter de grootbanken”, lieten de twee fusiepartners vanochtend trots weten. “En zij heeft uitstekende uitgangspunten voor verdere internationalisatie.”

Internationale trends waren, zoals gebruikelijk de laatste maanden bij grote fusies in de financiële en en industriële wereld, de drijfveren van de managers. Steeds duidelijker wordt dat er met de invoering van de euro een echte Europese effectenmarkt zal ontstaan. Om tegen de concurrentie uit grotere landen als Frankrijk en Duitsland op te boksen wil de nieuwe combinatie zijn kracht in de plaatsing van effecten (bij beleggers), wat een typische Bank Labouchere activiteit is, bundelen met de handel in financieel papier, het kernbedrijf van AOT.

“Je moet absoluut groter worden”, stelde toekomstig directievoorzitter C. Bierman (nu Labouchere) vanochtend op een persconferentie.

De fusie is in feite een gecamoufleerde beursgang van het gespecialiseerde bankbedrijf van Aegon. Eind vorig jaar stootte de verzekeraar al zijn hypotheekbankdochter FGH af aan de Bayerische Hypobank voor een bedrag van 700 miljoen gulden. Dat leverde geen boekwinst van betekenis op, maar met de verkoop van Labouchere is het wel raak. Aegon meldde vanochtend een boekwinst van een miljard gulden te verwachten, een bedrag dat overigens direct wordt toegevoegd aan de reserves en niet de winst zal spekken.

In eerste instantie krijgt Aegon 57 procent van de aandelen (iets meer dan 8 miljoen stuks) van de nieuwe combinatie in handen, maar dat belang moet in het derde kwartaal worden gereduceerd tot minder dan 25 procent, maar meer dan 10 procent.

Met de overname komt feitelijk een eind aan het traditionele verbod in Nederland dat banken, zoals Labouchere die bemiddelen bij de aan- en verkoop van effecten voor klanten, niet onder een dak mogen zitten met hoekmansbedrijven op de effectenbeurs. De informatie over de orderstromen die hoeklieden hebben werd als te gevoelig beschouwd. Grote banken als ABN Amro, Rabobank en ING hebben daarom in deze tak van beursactiviteiten nooit importante belangen mogen opbouwen. AOT en Labouchere kondigden vanochtend wel aan dat met de beurzenorganisatie AEX overleg zal worden gevoerd over de manier waarop het “onafhankelijk functioneren van het hoekmansbedrijf gewaarborgd zal worden.” De twee zijn tevens bij de Nederlandsche Bank, die de banken controleert, langs geweest om tekst en uitleg te geven en zij verwachten ook daar fiat te krijgen.

Het samengaan van Labouchere en AOT zorgde vanochtend bij de opening van de beurshandel niet alleen voor opwinding rond het aandeel AOT, dat 17,30 gulden omhoog schoot naar 142,20 gulden.

Ook de aandelen van de zakenbank Kempen & Co en van het financiële handelshuis Van der Moolen spoten met guldens tegelijk omhoog. Een goed ingevoerde handelaar zegt:“Qua mentaliteit, qua personen in het bestuur en qua focus van activiteiten zou dat een perfecte combinatie zijn.”

    • Menno Tamminga