Omzet in Spanje 1,6 miljard; Overname De Boer Unigro in Noord-Spanje

ROTTERDAM, 10 JUNI. Supermarktconcern De Boer Unigro heeft in Spanje de supermarktketen Grupo Hilario Osoro overgenomen. Deze keten heeft tachtig winkels in de provincies Asturië en Leon, in het noorden en noord-westen van Spanje. De omzet is ongeveer 425 miljoen gulden.

Niet bekend

In Spanje zijn behalve lokale ketens, ook het Nederlandse Ahold (17 winkels, 137 miljoen gulden omzet) en de Franse concerns Carrefour en Promodes actief. “De markt is sterk in beweging”, zegt een woordvoerder van De Boer Unigro. “De consolidatie begint zich versneld door te zetten.”

Spanje ontwikkelt zich de laatste maanden tot een interessante markt. De consumentenbestedingen in Spanje vielen de afgelopen jaren tegen omdat Spanje wilde voldoen aan de strenge kwalificaties voor deelname aan de Europese Monetaire Unie (EMU). Maar de verwachting is nu dat de Spaanse economie de komende jaren harder zal groeien dan het gemiddelde in de EMU.

De overname van de Grupo Hilario Osoro is een welkome afwisseling op de overnames door Grupo Unigro van een aantal kleine ketens in het zuiden van Spanje. “Dat ging om tien of vijftien winkels”, zegt de woordvoerder. “Die kosten soms meer tijd en energie dan een grote overname. Je hebt vaak te maken met de oprichter, die moeite heeft om afstand te doen van zijn zaak. Of de kinderen gaan zich er mee bemoeien.”

De Boer Unigro heeft eind vorige maand aangekondigd te willen fuseren met de Vendex Food Groep. Die combinatie zou een omzet krijgen van 11,5 miljard gulden. Behalve in Nederland en Spanje heeft het concern supermarkten in België. Volgens De Boer Unigro zal de acquisitie volgend jaar positief bijdragen aan de winst. De koers van het aandeel steeg vanochtend op de Amsterdamse beurs met zo'n 5 procent.