Modehuis Prada mikt op overname Gucci

Het Italiaanse modehuis Prada heeft zich ingekocht in Gucci als aanzet tot een overnamepoging. Zaterdag maakte het bedrijf bekend dat het op de beurzen van New York en Amsterdam, waar Gucci genoteerd staat, 5,05 procent heeft gekocht. Dit heeft ongeveer 140 miljoen dollar gekost. Gisteren bevestigde managing director Patrizio Bertelli, echtgenoot van ontwerper Miuccia Prada, dat het bedrijf de controle over Gucci wil krijgen.

Prada heeft geprofiteerd van de koersdaling van Gucci wegens de problemen in Azië, een belangrijke afzetmarkt. Prada is nu een van de belangrijkste aandeelhouders van het bedrijf. De andere grote aandeelhouders zijn vooral Amerikaanse institutionele beleggers. Bertelli zei dat Gucci kan worden opgekocht door een buitenlands bedrijf en dat hij ervoor wil zorgen dat het in Italiaanse handen blijft. De actie heeft Gucci onprettig verrast. “Wij preciseren dat deze investering niet is gevraagd door Gucci en dat er geen enkel akkoord en geen enkele vorm van onderhandeling, lopend of gepland, bestaan met Prada,” luidde afgelopen weekeinde de koele reactie van managing director Domenico Del Sole.

De stijlen van de twee modehuizen zijn sterk verschillend. Gucci speelt in op weelderige luxe, terwijl Prada een onderkoelde, minimalistische benadering heeft. Maar volgens beursanalysten kan eventuele samenwerking goede vruchten afwerpen, omdat de twee bedrijven een vergelijkbare strategie volgen en een vergelijkbare doelgroep hebben. De marktwaarde van Gucci is 2,8 miljard dollar.