Miljard voor zakenbank; AOT koopt Labouchere van Aegon

AMSTERDAM, 10 JUNI. Het financiële handelshuis AOT koopt voor ongeveer een miljard gulden de twee keer zo grote Bank Labouchere, een dochter van verzekeraar Aegon.

Door de transactie ontstaat het eerste bedrijf op de Amsterdamse effectenbeurs dat zowel intermediair is voor professionele financiële partijen (hoekman) als tussenpersoon (commissionair) voor het beleggende publiek. De bundeling is vooral ingegeven door het verwachte ontstaan van een geïntegreerde Europese financiële markt na de invoering van de euro. “Wij willen natuurlijk vooruit”, zei directievoorzitter C. Bierman van de nieuwe combinatie, Bank AOT Labouchere, vanochtend. Hij is nu de eerste man bij Labouchere. Topman S. de Boer van AOT wordt vice-voorzitter.

De koers van het handelhuis AOT, dat vroeger voluit Amsterdam Option Traders heette, schoot vanochtend 17,30 gulden omhoog naar 142,20 gulden. Ook de koersen van vergelijkbare, kleinere financiële instellingen pakten stevige winsten.

Aegon verwacht een boekwinst op de verkoop van Bank Labouchere van een miljard gulden. Na de verkoop blijft Aegon voor maximaal 25 procent aandeelhouder in de nieuwe Bank AOT Labouchere.

Bij AOT werkten eind vorig jaar 160 mensen, bij Bank Labouchere, dat naast effectenzaken en gerelateerde professionele diensten ook vermogensbeheer en beleggingsdiensten (Legio-Lease) aanbiedt, zijn bijna 400 mensen actief.

De nieuwe combinatie verwacht in het eerste halfjaar dankzij de voortgaande hausse op de financiële markten een nettowinst van ongeveer 90 miljoen gulden. Dat is bijna het dubbele van de eerste zes maanden van vorig jaar. Over heel 1997 bedroeg de opgetelde nettowinst van de twee fusiepartners 120 miljoen gulden.

Aegon krijgt in ruil voor het bezit van Bank Labouchere iets meer dan 8 miljoen nieuwe aandelen in de nieuwe combinatie. Verder zal AOT Labouchere in het derde kwartaal nog bijna 1,4 miljoen nieuwe aandelen uitgeven om zijn vermogen, dat moet stijgen tot meer dan 600 miljoen gulden, te versterken. Eind 1997 was het gezamenlijk vermogen 360 miljoen gulden. Het extra geld moet expansie buiten Nederland mogelijk maken, waarbij in de eerste plaats naar continentaal Europa wordt gekeken.

Aegon stoot Labouchere af omdat met name de activiteiten op de professionele financiële markten niet goed meer aansluiten op zijn kernactiviteit verzekeringen.