Marco Bakker hoort officier zes maanden cel eisen; 'Drank speelde een grote rol'

AMSTERDAM, 10 JUNI. De Amsterdamse officier van justitie mr. C. Goes heeft gisteren tegen de zanger Marco Bakker een gevangenisstraf van zes maanden en twee jaar ontzegging van de rijbevoegdheid geëist. De celstraf kan worden omgezet in dienstverlening. Volgens de officier heeft drank “een belangrijke rol” gespeeld bij het vorig jaar oktober door Bakker veroorzaakte dodelijke ongeluk.

Goes zei in zijn requisitoir dat Bakker steeds heeft volgehouden dat hij op de dag van het ongeluk in de Amsterdam Arena “ten hoogste drie alcoholhoudende consumpties” heeft genuttigd. “Tussen die opgave en de gemeten hoeveelheid gaapt een groot gat”, aldus de officier van justitie. “Bakker zette daarmee zijn geloofwaardigheid op het spel. De vraag is dan: is zijn verhaal over het op hol slaan van zijn auto wel waar?”

Bij de bloedproef in de nacht van 31 oktober op 1 november had Bakker een promillage van 0,19. Het Gerechtelijk Laboratorium berekende dat hij op het moment van het ongeluk (rond tien uur 's avonds) 1,1 tot 1,8 promille alcohol in zijn bloed had. Goes legde het alcoholgebruik niet ten laste, maar liet het wel meewegen in de strafmaat.

De officier van justitie legde alle verweren waarop Bakkers raadsman mr. R. Verbunt zich baseerde, naast zich neer. Goes geloofde niet dat de cruise control in de Opel van Bakker op een of andere manier was ontregeld. Hij wees op het uitgebreide onderzoek van het Gerechtelijk Laboratorium, waarbij deze cruise control in een andere auto zwaar werd belast en geen gebreken vertoonde.

Bakker had tijdens de 75 meter lange fatale rit niet geremd, hij had met een te hoge snelheid (ten minste 35 kilometer) gereden en hij was (een stukje) tegen de rijrichting in gegaan, aldus de officier van justitie. “Hij handelde onoplettend, onvoorzichting en roekeloos”, zei Goes. Bakker reed een 38-jarige vrouw dood, “maar er was geen sprake van opzet”, zei de officier van justitie. “Bakker treft geen grove schuld, geen lichte schuld, maar ergens daar tussen in, in het midden.”

In zijn slotwoord zei Bakker dat hij via een pastor en een advocaat heeft geprobeerd in contact te komen met de nabestaanden van het slachtoffer. “Ze hadden er nog geen behoefte aan”, zei hij. “Misschien kan ik later nog iets voor hen doen.” De zanger hield vol dat zijn auto er bij het ongeluk met hem hem vandoor was gegaan. “Remmen hielp niet.” Zijn Opel heeft volgens de zanger “onvoorstelbaar veel power”. “Thuis krijg ik op mijn kop van mijn vrouw Willeke, als ik bij het wegrijden sporen in het grind heb getrokken.”

Zijn raadsman Verbunt bleef er op hameren dat de cruise control van Bakkers wagen kon haperen, waarbij hij opnieuw verwees naar een schrijven van een deskundige, de hoogleraar G. Brussaard van de Technische Universiteit Eindhoven. Brussaard schreef dat “niet is uitgesloten” dat de cruise control is ontregeld door externe storingen, zoals door een speciale steunzender bij de Arena. De aanwezige experts van het Gerechtelijk Laboratorium waren zichtbaar geïrriteerd door dat betoog.

Verbunt sprak de hoop uit dat de rechtbank, die op 20 juni uitspraak doet, kiest voor dienstverlening en geen celstraf oplegt. Bakker heeft een blanco strafblad. “Het levensdoel van Bakker is weg, wanneer hij in de gevangenis terechtkomt”, aldus de advocaat. In zijn pleidooi noemde Verbunt de eis van zes maanden hoog. Een ontzegging van de rijbevoegdheid voor twee jaar zou “het einde van zijn zangcarrière” betekenen. “Bakker kan zich geen privé-chauffeur permitteren”, voegde de raadsman daar aan toe.

Bakker treedt momenteel weer regelmatig op, hoewel het volgens zijn impresariaat “een stuk rustiger” is dan voor het ongeluk, toen de zanger tegen een gage van ruim vijf mille per keer wekelijks vele optredens verzorgde.