Londense optiebeurs handelt elektronisch

LONDEN, 10 JUNI. De dagen zijn geteld voor de handelaren op de Londense optiebeurs die aankoop en verkoop regelen in gebarentaal. Leden van de London International Financial Futures and Options Exchange (Liffe), de op één na grootste optiebeurs ter wereld, hebben gisteravond met overweldigende meerderheid gestemd voor afschaffing van de beursvloer.

Achtennegentig procent van de aangesloten bedrijven steunde de introductie van elektronische handel. Vergeleken met de verkoop op de beursvloer zou elektronische handel veel goedkoper zijn.

Leden van Liffe hebben zich lang verzet tegen modernisering. Maar de laatste drie maanden sloeg de stemming rigoureus om. Regelrechte paniek ontstond toen bleek dat de Deutsche Terminbörse Londen had verdrongen als belangrijkste handelsplaats voor termijncontracten op Duitse staatsobligaties. Algemeen wordt aangenomen dat de beurs waar de meeste van deze termijncontracten worden verhandeld, ook de belangrijkste markt voor termijncontracten in euro's wordt.

De modernisering is de grootste sinds het ontstaan van de Londense optiebeurs zestien jaar geleden. De meeste concurrenten zijn haar voorgegaan. Alleen de twee beurzen voor opties en termijncontracten in Chicago houden nog aan de beursvloer vast.

Invoering van de elektronische handel gebeurt in twee fasen. Eerst zijn in november de opties op aandelen aan de beurt. Midden volgend jaar volgen de andere contracten. Ook de eigendomsstructuur van de optiebeurs wordt aangepast.

Van een coöperatie van leden wordt Liffe omgevormd tot een vennootschap van aandeelhouders. Ook niet-leden kunnen binnenkort een belang nemen in de Londense optiebeurs.