Kunst Van Lieshout verboden in Frankrijk

PARIJS, 10 JUNI. Een tentoonstelling van de Rotterdamse kunstenaar Joep van Lieshout moet vóór donderdagmiddag worden afgebroken. Dat heeft de burgemeester van het Zuid-Franse stadje Rabastens bepaald. Een dringend beroep op 'de vrijheid kunstuitingen te zien' door het Franse ministerie van Cultuur heeft niet mogen baten.

Volgens de burgemeester, de socialist Alain Brest, gaat het “niet om een artistiek onderzoek, maar een daad van weloverwogen provocatie van de inwoners van Rabastens en de samenleving als geheel”. In zijn decreet schrijft hij: “De ontwikkelde symbolen (gedragingen, geweld, wapens, alcohol, drugs, seks) kwetsen de bevolking diep”.

De socialistisch-communistische meerderheid in de gemeenteraad van Rabastens (4000 inwoners) heeft gisteravond besloten de burgemeester te steunen. Volgens directeur Alain Mousseigne van het plaatselijk centrum voor moderne kunst heeft de burgemeester de tentoonstelling drie dagen geleden geopend met een lovende toespraak. Hij omschrijft het werk als “hutten, caravans, nuttige en onnuttige voorwerpen, volstrekt Hollands, niets provocerends”. Burgemeester Brest zegt dat “een aantal nieuwe kunstwerken én het gedrag van de mensen er om heen heeft geleid tot een aantal vragen. Ik spreek geen oordeel uit over deze kunst, maar constateer dat men het niet begrijpt.”

Wethouder Gérard Baisse geeft zijn portefeuille Cultuur terug. Hij is psychiater en kwalificeert het gedrag van de burgemeester als 'populistisch en autoritair'. Hij probeert de tentoonstelling naar de naburig gemeente Blagnac te krijgen.