Kluis voor 2,8 miljard munten; Tijdelijke opslag euro's in Lelystad

DEN HAAG, 10 JUNI. Op een bedrijfsterrein bij Lelystad zal binnenkort een reusachtig pakhuis worden gebouwd voor de tijdelijke opslag van de Nederlandse euromunten. In deze kluis zullen de munten worden opgeslagen totdat de euro op 1 januari 2002 in circulatie komt als wettig betaalmiddel.

De Nederlandsche Bank heeft een terrein laten aankopen en een aanvraag ingediend voor een bouwvergunning voor dit 'distributiecentrum voor euro's', bevestigt een woordvoerder van de gemeente Lelystad desgevraagd.

De bouw van het distributiecentrum, de 'Dagobert Duck-kluis' zoals het gebouw door betrokkenen wordt genoemd, zal in juli beginnen. Het zwaar beveiligde gebouw moet voor het einde van het jaar klaar zijn, omdat de Nederlandse Munt dan zal beginnen met de productie van euromunten.

Niet bekend

Tussen 1999 en 2002 moet de Munt minimaal 2,8 miljard euromunten slaan om Nederland op 1 januari 2002 van nieuw kleingeld te kunnen voorzien. Deze voorraad is zo groot als een voetbalveld waarop de munten een meter hoog zijn opgestapeld. Het totale gewicht bedraagt 13.000 ton.

Voor de opslag van de euromunten werd aanvankelijk gedacht aan leegstaande kazernes. Uiteindelijk is besloten voor een nieuw gebouw waarbij logistiek en beveiliging de doorslag gaven bij de locatiekeuze. Lelystad is goed bereikbaar vanaf de Munt in Utrecht voor de aanvoer van euro's en ligt centraal voor de distributie van de munten door Nederland. Het project komt overigens traag op gang en betrokkenen vrezen dat het gebouw niet tijdig zal worden opgeleverd.

In de kluis zullen ook buffervoorraden worden opgeslagen van de grondstoffen die nodig zijn bij de muntproductie. En vanaf 2002 zullen er ook de ingenomen guldens, dubbeltjes, stuivers, kwartjes, rijksdaalders en vijf-guldenstukken in afwachting van hun omsmelting worden bewaard. De eurobankbiljetten die minder volume innemen en minder wegen, zullen worden opgeslagen in de kluizen van De Nederlandsche Bank.

Het bedrijfsterrein biedt ruimte voor de beveiligde transporten zonder overlast voor de bewoners. Er zijn geen aanpassingen in het bestemmingsplan noodzakelijk.

    • Roel Janssen