Kerstfilm voor kinderen in de zomer

Air Bud. Regie: Charles Martin Smith. Met: Michael Jeter, Kevin Zegers, Wendy Makkena, Bill Cobbs. Nederlandse nasynchronisatie door: Bram Biesterveld, Alexander Donse, Willeke Alberti, Oscar Harris. Originele versie in: acht theaters. Nederlandse versie in: 49 theaters.

Het getuigt niet van erg veel respect voor je publiek om slechts een paar weken voordat de zomervakantie begint een kerstfilm uit te brengen. Bovendien is het nog maar de vraag of Nederlandse kinderen middenin het voetbalseizoen zin hebben om naar zoiets typisch Amerikaans als een basketbalfilm te gaan. Aan de tv-spotjes voor Nike van Michael 'air' Jordan ontleent Air Bud zijn naam, want titelfiguur Buddy is een hartenbrekende golden retriever en dan ook nog eentje die basketbal kan spelen als de beste.

Air Bud is een niet al te fantasievolle familiefilm waarin de elfjarige Josh om zijn overleden vader rouwt, naar een nieuwe omgeving verhuist en een buitenbeentje blijkt op zijn nieuwe school. Aan zijn moeder heeft hij nauwelijks steun; zij balanceert op de grens van een zenuwinzinking, al zou dat ook kunnen liggen aan de hysterische nasynchronisatie van Willeke Alberti.

Gelukkig is er dus de hond Buddy, een weggelopen kermisattractie waarover Josh zich ontfermt. Samen redden ze het basketbalteam van de nieuwe school van een schandelijke nederlaag en dan is het ook al Kerstmis geweest en is de relatie tussen moeder en zoon weer hersteld. Dat er dan nog een ingewikkelde rechtszaak moet volgen over de voogdij over de hond is teveel van het goede voor de kleuters waarvoor de distributeur de film geschikt acht.

    • Dana Linssen