Free Word Award voor Nigeriaanse dichter Ifowodo

ROTTERDAM, 10 JUNI. De eerste Free Word Award, de opvolger van de Poetry International Award, is dinsdagavond toegekend aan de Nigeriaanse dichter Ogaga Ifowodo. De prijs (10.000 gulden) is bedoeld voor dichters die om hun literaire werk in hun land worden bedreigd.

De 32-jarige Ifowodo heeft nog geen dichtbundels uitgegeven, maar zijn werk is al wel verschenen in verschillende internationale kranten. Op voorspraak van Wole Soyinka, winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur in 1986, werd Ifowodo twee jaar geleden uitgenodigd voor de Young Poets Workshop van het Rotterdamse Poetry International. De stichting Poets of All Nations (PAN), die de Free Word Award uitreikt, beschrijft Ifowodo's werk als 'geëngageerd' en 'onlosmakelijk verbonden met de cultuur en politiek van zijn moederland, het land van de Ogoni's in de Nigerdelta'.