Forza Italia treedt toe tot EVP

BRUSSEL, 10 JUNI. De christen-democratische fractie in het Europees Parlement, de Europese Volkspartij (EVP), wordt uitgebreid met twintig leden van Forza Italia, de partij van de Italiaanse mediamagnaat Berlusconi.

Dit besluit is gisteren genomen ondanks hevig verzet van vooral Nederlandse, Belgische, Luxemburgse, Ierse en Italiaanse christen-democraten. Verontruste christen-democratische Europarlementariërs besloten gisteren om een actiegroep ('Athene') op te richten. Deze groep wil in de geest van de stichters van de EVP het christen-democratisch gedachtengoed bewaken, zoals dat is uitgedrukt in het EVP-basisprogramma dat in 1992 in Athene is vastgesteld. De twintig Europarlementariërs van Forza Italia hebben dat basisprogramma onderschreven.

De voorzitter van de EVP, de Belgische ex-premier Martens, heeft de opname van leden van Forza Italia doorgezet tegen de zin van zijn eigen Vlaamse achterban. De voorzitter van de Vlaamse Christelijke Volkspartij (CVP), Van Peel, zei vanmorgen het initiatief van de groep Athene te steunen.

Volgens de Nederlandse CDA-Europarlementariër Maij-Weggen gaat Athene als “een gideonsbende” strijden voor het behoud van het authentieke karakter van de EVP-fractie.

Vooral Duitse en Spaanse christen-democraten hebben de toelating van Forza Italia bewerkstelligd. Zij willen zo voorkomen dat in het Europees Parlement een nieuwe conservatieve groepering wordt opgericht; dat zou ten koste kunnen gaan van de omvang van de EVP.

Eerder al heeft de partij om dezelfde reden Britse Conservatieven en Franse gaullisten in de fractie opgenomen. Deze blijft nu met 201 leden na de socialistische fractie van 214 leden de tweede van het parlement.