Ex-mevrouw Gucci huilt in Milanese cel

Italië is in de ban van het Milanese proces tegen Patrizia Reggiani die wordt verdacht van de moord op haar ex-man Maurizio Gucci wiens steenrijke familie ooit het gelijknamige en wereldvermaarde modehuis bezat. Het nieuwste opwindende hoofdstuk in de drama- tische sage van de Gucci's.

ROME, 10 JUNI.Van de gelijkenis met Elizabeth Taylor was weinig meer over toen Patrizia Reggiani gisteren in de beklaagdenbank stond. Bleek gezicht, doffe ogen, geen make-up. “Ik zit liever huilend in een Rolls Royce dan gelukkig op de fiets,” heeft ze eens gezegd. Nu zit ze huilend in een Milanese cel, verdacht van de moord op haar ex-man, Maurizio Gucci.

Het proces tegen Patrizia Reggiani en vier medeplichtigen is het nieuwste hoofstuk in de dramatische sage van de familie Gucci. Grootvader Guccio Gucci begint in 1904 een winkel voor lederwaren in Florence. Zijn zoons Aldo en Rodolfo bouwen het uit tot een wereldberoemd modehuis. Maar de derde generatie rolt vechtend over straat. Een zoon die zijn vader aangeeft wegens belastingfraude, laaiende ruzies over erfenissen en vervalste hangtekeningen, meer belastingfraude.

Maurizio Gucci, zoon van Rodolfo, is de laatste Gucci die eruit stapt. Zijn neven en nichten maken hun aandelen te gelde als Maurizio erin slaagt de macht te grijpen. Hijzelf verkoopt zijn belang in 1993, voor naar schatting driehonderd miljoen gulden. Maar de vloek die op de steenrijke familie lijkt te rusten, houdt hiermee niet op. Op 27 maart 1995 wordt Maurizio Gucci voor zijn kantoor in Milaan met een paar pistoolschoten vermoord.

Twee jaar lang volgt de justitie het spoor van speelschulden, van duistere financiële zaakjes van Maurizio. Bij toeval hoort een undercover agent die probeert te infiltreren in een drugsbende, iemand snoeven dat hij betrokken was geweest bij de moord op Gucci. Korte tijd daarna worden zijn ex-vrouw, haar Napolitaanse vertrouwelinge en waarzegster, en drie handlangers gearresteerd.

De Milanese rechtbank moet nu vaststellen wie Maurizio Gucci heeft laten vermoorden. Zijn ex-vrouw zegt dat de waarzegster alles heeft bedacht, om haar daarna te kunnen chanteren. De waarzegster zegt dat zijn ex-vrouw ongeveer zeshonderdduizend gulden heeft betaald om Maurizio Gucci te laten vermoorden.

Gefascineerd kijkt Italië toe hoe de episodes in dit high society drama zich ontvouwen. De beau monde van Milaan heeft inmiddels zijn handen afgetrokken van Patrizia Reggiani. Vroeger kwam iedereen op haar champagnefeesten. Nu is ze iemand die altijd al te hard praatte en te opzichtige juwelen droeg, een vrouw die wordt verteerd door een ziekelijke haat.

Dat ze haar man haatte, gaf Patrizia Reggiani gisteren openlijk toe. Het valt moeilijk te ontkennen. Het echtpaar is in 1972 getrouwd, tegen de wens van Maurizio's vader, die waarschuwde dat de vrouw alleen maar uit was op geld. Twaalf jaar later volgde de scheiding. Sindsdien heeft Patrizia Reggiani voortdurend gestookt tegen haar man.

De twee dochters die uit het huwelijk werden geboren, bleven bij haar en werden opgestookt tegen hun vader. De alimentatie leidde tot felle ruzies - in de ogen van Reggiani was de miljoen gulden per jaar die zij kreeg “niet meer dan een bord linzen”. En ze verspreidde delen van een manuscript over hun jaren samen, waarin met malicieuze precisie wordt verteld over de seksuele prestaties van Maurizio - een hele tijd gebeurde er niets, pas een beet van een gevaarlijke kwal op de Caraïben bracht Maurizio in beweging, en toen hij daarover had opgeschept tegenover vrienden in Milaan gingen die ook op zoek naar de kwal.

De haat kwam tot een kookpunt toen Maurizio een nieuwe vriendin kreeg. Ze was jonger, ze was blond, en ze zou de nieuwe echtgenote van hem worden. De alimentatie en de erfenis voor haar dochters kwamen in gevaar. Haar leven van privé-vliegtuigen, prachtige zeiljachten en reizen met tientallen stuks bagage leek voorbij. Patrizia Reggiani, bij wie ondertussen een kwaadaardige hersentumor was verwijderd die een zware nabehandeling met medicijnen vereist, vertelde tegen iedereen dat ze haar man wel zou kunnen vermoorden.

Daar heb ik nu vreselijk spijt van, zei ze gisteren in haar verklaring. Zij claimt dat de Napolitaanse waarzegster, Pino Auriemma, de moord heeft bedacht. Die was als vertrouwelinge en adviseur zo belangrijk voor haar geworden dat ze haar een maandelijkse toelage gaf van ongeveer 3500 gulden. De waarzegster zou bang zijn geworden dat die geldstroom zou opdrogen en zou de moord hebben beraamd, wetende dat Patrizia Reggiani een verdachte zou zijn.

“Zeker, ze had een obsessie: ze wilde haar man dood en sprak daar tegen iedereen over,” zegt een van Reggiani's advocaten, Gaetano Pecorella. “Maar Pina Auriemma besloot hier profijt van te trekken. Ze besloot Maurizio te vermoorden en Patrizia te chanteren.”

De waarzegster claimt dat Reggiani haar uitdrukkelijk heeft gevraagd haar ex-man te vermoorden. Auriemma heeft een verklaring getekend waarin ze zegt dat ze, in opdracht van Reggiani, de moord heeft georganiseerd in samenwerking met de portier van een hotel, die ook terecht staat.

Reggiani's advocaten zeggen dat het feit dat ze openlijk over haar moordplannen sprak, een bewijs is dat ze het niet heeft gedaan. Maar ze geven ook toe dat het soms moeilijk communiceren is met hun cliënt, die heen en weer wordt geslingerd tussen zware depressies en een soort geestelijke verdoofdheid als gevolg van de medicijnen die ze moet nemen na haar hersenoperatie.

De pers heeft haar inmiddels omgedoopt tot “de zwarte weduwe”. De moord op Maurizio Gucci heeft de interesse van de justitie gewekt voor de dood van haar stiefvader Fernando, in 1973, na een zware ziekte. Volgens de zoon van Fernando hebben moeder en dochter hierbij samengezworen en de zieke man bewust teveel en verkeerde medicijnen gegeven. De trieste sage van de Gucci's is nog lang niet voorbij.

    • Marc Leijendekker