Engeland kampioen

Zouden er in Nederland nog bedrijven zijn waar níet wordt ingezet op de winnaars en verliezers van het wereldkampioenschap voetbal?

Ik denk het niet. Op elke afdeling en verdieping circuleren op dit moment poules waarop werknemers hun voorspellingen kenbaar kunnen maken. Inzetten variëren van een rijksdaalder tot enige tientallen guldens.

De favorieten liggen voor de hand. Ondanks de afwezigheid van Romario blijft Brazilië natuurlijk de gedoodverfde winnaar. Maar ook Duitsland, Italië en Frankrijk gooien tamelijk hoge ogen.

Ook bij ons op kantoor waren de inzendingen weinig verrassend. Op ééntje na. Eén iemand noemde Engeland als winnaar. Niet dat hij de kwaliteiten van het Engelse team hoog inschatte. Nee, zijn keuze werd slechts bepaald door overwegingen van symmetrie.

Overwegingen van symmetrie? Wat zijn dat nu weer. Nou, zei hij, het is heel logisch. Je neemt als basis het eerste aansprekende WK, dat van 1966 in Engeland, waar het thuisland zelf kampioen werd. Als je daarna de opeenvolgende wereldkampioenen op een rijtje zet ontstaat er een opvallend beeld, een soort kerstboom, met in de top Italië.

Deze boom moet natuurlijk symmetrisch zijn en dat betekent dat Engeland de kampioen van 1998 wordt.

    • Bas Kist