COUPERUS

Albert Vogel: Van en over Couperus. Favorite (Theater Instituut Nederland) FAV 1-95201.

“Als één schrijver geschikt is om voorgelezen te worden, is het Couperus,” schreef Albert Vogel (1924-1982) in zijn boek School der voordrachtskunst - en decennia lang was hij zelf de meest aangewezene om dat te doen. Bloemrijk in zijn stembuigingen en soms even behaagziek als Couperus kon zijn, bracht hij diens vertellingen tot leven tijdens de talloze voordrachtsavonden die hij heeft verzorgd. Met komieke typeringen had hij de lachers op zijn hand, maar hij kon de stemming ook direct laten omslaan door op fluistertoon verder te gaan, en dan was het prompt muisstil in de zaal.

Van een optreden in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, in 1970, werden destijds al enkele gedeelten op een langspeelplaat vastgelegd. Een veel ruimere keuze, van vijf kwartier, is nu te horen op de door het Theater Instituut Nederland geproduceerde cd Van en over Couperus, zorgvuldig geannoteerd en met een verhelderende inleiding over Vogels voordrachtsavonden door Caroline de Westenholz. Men hoort hem niet alleen in levendige fragmenten uit De boeken der kleine zielen en de moord-flashback uit Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan..., maar ook in reisverhalen en losse kronieken. Als een onderhoudend causeur leidt Vogel elke voordracht in met enkele eigen observaties over leven en werk van de door hem bewonderde schrijver.

    • Henk van Gelder