Censor kuist berichtgeving over burgeroorlog Sri Lanka

NEW DELHI, 10 JUNI. 'Censuur!' stond de afgelopen dagen in grote letters op grotendeels lege krantenpagina's in Sri Lanka. De bladen protesteren met lege kolommen en losstaande koppen als 'Vermoord' tegen de mediacensuur die de regering van president Chandrika Kumaratunga afgelopen vrijdag instelde voor berichtgeving over de oorlog tussen het regeringsleger en de separatistische Tamil Tijgers.

Alle binnen- en buitenlandse journalisten moeten hun foto's, artikelen en tv-opnamen die betrekking hebben op de burgeroorlog voor publikatie voorleggen aan een militaire censor in de hoofdstad Colombo, majoor-generaal Jaliya Nammuni. Een reden voor de censuur is niet gegeven.

Lege plekken domineerden ook de populaire Sunday Times. De krant had tot vorige week steevast een halve pagina gereserveerd voor een militaire analist die wekelijks een uitgebreid en veelgelezen verslag gaf van de gebeurtenissen aan het front. In een bijschrift stelde de krant dat de militaire censuur vrijwel de gehele tekst had verboden, op twee alinea's na. “De oorlog is het belangrijkste onderwerp in Sri Lanka, maar de regering wil niet dat de bevolking op de hoogte wordt gehouden van de gebeurtenissen”, schreef de krant in zijn commentaar.

Journalisten dienen al hun stukken per fax aan de censor voor te leggen. “Voor ons is elke minuut een deadline”, klaagt een correspondent van een Indiaas persbureau in Colombo. “Dat schijnen de militairen maar niet te begrijpen.” Hij moest twee uur wachten totdat zijn nieuwsbericht over de strijd tussen de Tamil Tijgers en het leger werd teruggestuurd. Bovendien stond er een grote zwarte streep door de gehele tekst.

De censuur werd ingevoerd vlak na berichten over zware gevechten tussen de Tamil Tijgers en het leger. Het regeringsleger probeert al meer dan een jaar lang een weg te openen van het zuiden van het land naar Jaffna. Het schiereiland in het noorden wordt sinds twee jaar wel gecontroleerd door het leger, maar kan alleen vanuit de lucht of vanaf zee worden bevoorraad.

Vanochtend verklaarde een hoge functionaris in het Sri-Lankese parlement dat de afgelopen dagen aan beide zijden ten minste 433 doden zijn gevallen. Op het eiland wordt inmiddels volop gespeculeerd over een nederlaag van het regeringsleger, aldus een diplomaat in Colombo. Ook zou het leger te maken hebben met veel deserteurs nu de strijd zich verhevigt.

In de vijftien jaar durende burgeroorlog heeft de regering al vaker censuur opgelegd aan de pers, maar tot dusverre werden de regels niet zo strikt uitgevoerd als nu. Buitenlandse journalisten werden in de praktijk van de censuur uitgesloten, maar nu niet langer. Berichtgeving over de burgeroorlog werd al bemoeilijkt omdat de regering geen media toelaat in het oorlogsgebied. Journalisten zijn afhankelijk van de persberichten die in Colombo worden uitgegeven door de regering en van berichten die de Tamil Tijgers vanuit hun hoofdkantoor in Londen verspreiden.

De Tamil Tijgers strijden al sinds 1983 voor een onafhankelijke staat in het noorden en oosten van het eiland. De burgeroorlog heeft aan bijna 60.000 mensen het leven gekost.