CAO-akkoord bij NS, geen stakingen

ROTTERDAM, 10 JUNI. De 20.000 werknemers van de Nederlandse Spoorwegen hebben een nieuwe tweejarige CAO. Een spoorwegstaking is daarmee van de baan. De bonden, die twee weken geleden het CAO-overleg afbraken, tonen zich tevreden over het bereikte akkoord.

NS'ers krijgen dit jaar een loonsverhoging van 3,25 procent. Volgend jaar gaan de lonen 3,75 procent omhoog. Verder wordt de decemberuitkering in '99 verhoogd van 2,5 naar 2,75 procent. “Zeven procent structurele loonsverhoging in twee jaar doet niet onder voor andere CAO's die dit jaar afgesloten zijn”, zegt CAO-onderhandelaar L. Vlek van FNV Bondgenoten. De afgesproken verhoging ligt iets onder de 3,75 procent die FNV Bondgenoten, de CNV Bedrijvenbond en VHP (hoger personeel) op jaarbasis hadden geëist. De bonden gaan er toch mee akkoord, omdat de CAO nu voor twee jaar geldt, terwijl aanvankelijk over een eenjarige CAO gesproken werd. “In het tweede jaar is onze looneis ingewilligd. Dat is acceptabel”, aldus Vlek. Ook de spoorwegvakbond FSV, die jaarlijks 4,25 procent meer loon had geëist, legt het voorstel met positief advies voor aan zijn leden.

In de nieuwe CAO wordt de VUT vervangen door een prepensioenregeling. Voor het huidige NS-personeel geldt die vanaf 61 jaar, werknemers die na 1 januari in dienst treden, kunnen op hun 62ste met prepensioen. Voor het voornaamste pijnpunt, de overgangsregeling van VUT naar prepensioen, hebben NS en de bonden een oplossing gevonden. Werknemers kunnen nog tot 2015 gebruikmaken van een VUT-regeling als ze er voor die tijd veertig dienstjaren bij NS op hebben zitten en 55 jaar of ouder zijn. De VUT-uitkering bedraagt ten minste 75 procent, het pensioen wordt 70 procent. De overgangsregeling is daarmee aanzienlijk opgerekt.

Het CAO-akkoord komt onverwachts. Eind mei waren de onderhandelingen volledig vastgelopen. Gisteren stond alleen overleg op de agenda over enkele technische details van de prepensioenregeling. Daaruit is nu een CAO-akkoord gerold.