Brazilië favoriet in WK-poules bij Nederlandse bedrijven

Bij veel bedrijven wordt gegokt op de uitslagen van het WK voetbal, maar in de financiële sector lijkt de belangstelling wat minder. Beurshandelaren is het gokken zelfs verboden.

ROTTERDAM, 10 JUNI. Voor personeel van Nederlandse bedrijven is Brazilië de torenhoge favoriet voor de titel bij het WK voetbal dat vanavond begint. Volgens een snelle steekproef bij twintig bedrijven waar WK-poules zijn georganiseerd gokt tachtig procent van de deelnemers op de huidige wereldkampioen.

Ongeveer de helft van de benaderde bedrijven zei een WK-poule te organiseren. De inleg varieert van vijf gulden (kaasdivisie van Campina Melkunie in Tilburg) tot vijfentwintig gulden (Nutricia in Zoetermeer). Volgens directeur R. Hielkema van onderzoekbureau Trendbox is de gemiddelde inleg per persoon ruim veertig gulden. “Veel mensen doen twee of drie keer mee.” Vrijwel alle bedrijven keren de helft van het inleggeld uit aan de winnaar. De rest wordt verdeeld over de nummers twee en drie.

Alleen bij de voetbalclub Ajax is het letterlijk alles of niets. De winnaar krijgt honderd procent van de inleg (ongeveer 500 gulden). Bij uitzendconcern Randstad is tweeëneenhalf procent van de inleg (goed voor 75 gulden) gereserveerd voor de slechtste voorspeller. Volgens de organisator op het hoofdkantoor in Amsterdam hebben een paar mensen zich hierop geconcentreerd. “Jamaica wordt wereldkampioen en Iran gaat de eerste wedstrijd winnen met 12-2.” Randstad heeft ook de collega's van het Duitse Randstad Zeitarbeit gevraagd mee te doen. Zo'n tachtig Duitsers reageerden positief maar de organisatie is alle formulieren van de Duitsers kwijtgeraakt. Een methodoloog van het ministerie van Defensie denkt iedereen te slim af te zijn door bij iedere wedstrijd 0-0 in te vullen. “Statistisch gezien is de kans dat na negentig minuten de brilstand op het scorebord staat het grootst.”

Het lijkt erop dat de financiële wereld iets minder belangstelling toont voor het voetbal. Bij de afdeling Electronic banking van ABN Amro was de reactie: “Tja, er wordt wel eens over een poule gepraat.” Bij ING zei een medewerker van de afdeling MKB vanmorgen nog dat “er nog aan gewerkt wordt”. Op het hoofdkantoor van de Postbank hadden slechts zes van de 2.500 medewerkers een formulier ingevuld. “Cricket doet het hier beter”, aldus een medewerker.

De directie van de Amsterdamse effectenbeurs heeft gokken op het WK voetbal verboden. Vier jaar geleden verloren enkele handelaren 40.000 gulden met het handelen in opties op het aantal gele kaarten. Omdat de scheidsrechters veel strenger floten dan verwacht schoot dit aantal ver boven de verwachting uit. De commotie die destijds is ontstaan was de directie een doorn in het oog. Dit jaar moeten de optiehandelaren hun voetbalkennis maar bij een poule in het café te gelde maken.

    • Maarten Veeger