Bergkamp nog niet fit; Hiddink pleit voor nuchtere kijk op Oranje

AMSTERDAM, 10 JUNI. Na de laatste training van het Nederlands voetbalelftal in eigen land heeft Guus Hiddink de Oranje-euforie getemperd. De bondscoach constateerde gisteren op een persconferentie in de Arena dat Nederland nog lang geen wereldkampioen is. “Heel Nederland gaat al uit zijn bol”, constateerde Hiddink. “Dat hoort er bij. Wij hier bij de selectie zijn echter nuchter genoeg om te weten hoe het echt zit.”

Hoe het dan zit? “Goed”, zei Hiddink, die morgen met zijn spelers en de technische staf naar Frankrijk reist en onder de rook van Parijs zijn intrek neemt in het vijfsterrenhotel Trianon Palace. Maar aanstaande zaterdag tegen de Belgen gaat het echt niet zo gemakkelijk als in de voorbereiding tegen Paraguay en Nigeria (twee keer 5-1), waarschuwde Hiddink. “Straks wordt er op een andere manier verdedigd. Dan is er minder ruimte. De Belgen zijn uitgekookt.”

Wel blikte de bondscoach met grote tevredenheid terug op de periode van intensieve voorbereiding. Hij prees manager Jorritsma voor de goed verzorgde trainingsstages in Zwitserland en daarna in Hoenderloo en Amsterdam. “Na een zwaar seizoen is iedereen fysiek weer helemaal goed. Dat heeft meestal automatisch tot gevolg dat er ook op het mentale vlak geen problemen meer zijn.”

In drie gevallen zat het tegen. Bergkamp kwam geblesseerd, Jonk raakte geblesseerd, Frank de Boer verzwikte enkele dagen voor het vertrek naar Parijs een enkel. “Ik ga er van uit dat Bergkamp er in ons tweede duel tegen Zuid-Korea weer bij kan zijn”, zei Hiddink over zijn sterspeler. “Ik hoop eerder, maar eerlijk gezegd heb ik daar weinig vertrouwen in.”

Een beslissing over het meedoen van Frank de Boer valt waarschijnlijk vrijdag. In het centrum van de verdediging zal Bogarde eventueel als stand-in fungeren. Wat betreft Jonk is het woord aan de bondscoach. De spelverdeler maakte na de rust tegen Nigeria, afgelopen vrijdag, zijn rentree. De speler zelf: “Ik heb het gevoel dat het heel goed gaat”.

Hiddink wekt de indruk Jonk voor zaterdag het voordeel van de twijfel te geven. Jonk zou dan, net als het laatste anderhalf jaar bij PSV, centraal op het middenveld spelen naast Cocu. Reiziger verliest daardoor in eerste instantie mogelijk zijn plaats in het elftal. Winter neemt dan de wat defensief getinte plaats rechts achterin over. “Dat zou best eens kunnen”, zei de betrokken speler.

Hiddink wilde zich gisteren niet uitlaten over de opstelling tegen België. Wel benadrukte de bondscoach opnieuw centraal in het midden een links- en een rechtsbenige speler te willen hebben. Dat sluit een combinatie Cocu en Davids uit. “Ik heb voor alle posities meer goede spelers tot mijn beschikking”, zei Hiddink. “Dat is geen luxe-probleem, dat is gewoon luxe. In de top is dat tegenwoordig noodzakelijk. Het liefst zou ik nog meer mogelijkheden om te wisselen hebben dan de voorgeschreven drie per wedstrijd.”