Bemiddelingspoging bij rebellie in Bissau

BISSAU, 10 JUNI.Leden van het parlement van Guinee-Bissau zijn vanmorgen onderhandelingen begonnen met de leiders van de nu al vier dagen durende militaire rebellie tegen president João Bernardo Vieira. Een andere groep parlementariërs sprak gisteravond met de president. Over de resultaten van deze gesprekken is nog niets bekend.

Diplomaten in de hoofdstad Bissau gaven vanmorgen blijk van scepsis over de kansen dat de besprekingen een einde kunnen maken aan de bloedige rebellie, die zondag uitbrak nadat legerleider Ansumane Mane was ontslagen op beschuldiging van wapensmokkel. Zij betwijfelen of de president bereid is tegenover de muiters water in de wijn te doen.

De buurlanden Guinee en Senegal hebben troepen gestuurd naar Guinee-Bissau om de regering van deze voormalige Portugese kolonie de helpende hand te reiken in haar conflict met de rebellen. Buitenlandse waarnemers zeggen te vrezen dat dit gebaar het conflict zal verdiepen en tot groter verlies van mensenlevens zal leiden. Er zijn geen officiële cijfers voorhanden over het aantal slachtoffers, dat naar wordt aangenomen in de tientallen loopt.

De Amerikaanse diplomaat Brian Hunt zei dat de Guinese en Senegalese troepen die gisteren zijn aangekomen in Bissau wapens bij zich hebben van een veel zwaarder kaliber dan die waarover de strijdende partijen in Guinee-Bissau beschikken. “Ik ben bang dat het conflict hierdoor zal escaleren”, aldus Hunt.

De gevechten van afgelopen dagen speelden zich af rond twee door de rebellen bezette kazernes annex wapendepots, die vlakbij het vliegveld van Bissau liggen, hetgeen een eventuele evacuatie van buitenlandse staatsburgers kan bemoeilijken. (AFP, Reuters)