Automatenhandel wil ander ontwerp euromunt

BRUSSEL, 10 JUNI. Automatenhandelaren dringen bij de Europese Commissie aan op aanpassing van de munt van 50 eurocent. Een vertegenwoordiger van Yves-Thibault de Silguy, Euro-commissaris voor Monetaire Zaken, zegde gisteren de Europese vereniging van automatenhandelaren EVA toe dat 'Brussel' het ontwerp zal aanpassen “als dat voor alle partijen aanvaardbaar is en als de planning voor de productie van de munten daardoor niet in gevaar komt.”

Automatenhandelaren hebben al eerder bezwaren geuit tegen het ontwerp van de 50-eurocentmunt. De drie kenmerken waaraan automaten munten herkennen - dikte, diameter en materiaal - komen volgens de handelaren te veel overeen met die van de munt van 20 eurocent. Die is gemaakt van hetzelfde materiaal en ongeveer even dik. “Alleen de diameter blijft dus over om de munten van elkaar te onderscheiden. Dat is te fraudegevoelig”, aldus de EVA, die dikkere munten bepleit.