Yen weer zwakker aan vooravond G7-overleg

AMSTERDAM, 9 JUNI. De koers van de Japanse yen heeft vanmorgen in Tokio opnieuw terrein verloren op de Amerikaanse dollar. De Japanse munt noteerde 141,40 yen, opnieuw een dieptepunt, alvorens weer wat aan te trekken naar 140,80 yen rond het middaguur. Het herstel van de yen vond plaats met het oog op de bijeenkomst van de onderministers van Financiën van de zeven grootste industrielanden vanmiddag in Parijs.

Hoewel die bijeenkomst formeel gaat over de financiële crisis in Rusland, zei de Japanse minister van Financiën Matsunaga dat wisselkoersen ook zullen worden besproken.

De Amerikaanse onderminister van Financiën Summers onderstreepte echter dat het gaat om een informele ontmoeting, “die niet gevolgd zal worden door de aankondiging beleidsvoornemens”. Na deze uitspraak belandde de yen op zijn nieuwe dieptepunt, de laagste koers sinds begin 1991. De ontmoeting vandaag in Partijs vindt plaats in het kielzog van een vergadering van landen die zijn aangesloten bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

De koersdaling van de yen, die in 1995 nog 80 yen per dollar noteerde, wakkert in Azië de vrees aan voor nieuwe devaluaties van lokale munten. De Chinese minister van Handel Shi Guangsheng herhaalde vanmorgen in Brussel dat China zijn munt, de yuan, niet zal devalueren.

De aandelenmarkten in de regio reageerden per saldo negatief op de dalingen van de yen, en zetten daarmee het patroon voort van de afgelopen weken. Hoewel Tokio met 1,5 procent steeg, daalde Seoel met 1,9 procent.