Wellicht gesprek India en Pakistan

NEW DELHI, 9 JUNI. De Pakistaanse premier Nawaz Sharif en zijn Indiase ambtgenoot Atal Behari Vajpayee zullen elkaar naar alle waarschijnlijkheid volgende maand ontmoeten in de Srilankese hoofdstad Colombo. De ontmoeting zou de eerste worden tussen de twee premiers sinds India vijf en Pakistan zes ondergrondse kernproeven uitvoerden. Beiden hebben tot nu toe gezegd over de crisis in Zuid-Azië te willen praten, maar onderling contact hebben zij nog niet gehad.

De top in Colombo, van 9 tot 11 juli, is de jaarlijkse bijeenkomst van de Zuid-Aziatische Associatie voor Regionale Samenwerking (SAARC), waartoe ook Bangladesh, de Malediven, Nepal en Bhutan behoren.

Volgens het persbureau Press Trust of India heeft premier Vajpayee gisteren in New Delhi tegen de Srilankese minister van Buitenlandse Zaken, Kadirgamar, gezegd dat hij uitkeek naar de topontmoeting in Colombo. Hoewel de conferentie is bedoeld om de economische samenwerking tussen de lidstaten te bevorderen, verwachten waarnemers in New Delhi dat Sharif en Vajpayee bilateraal overleg zullen voeren om de spanningen tussen beide landen te verminderen.

Op de conferentie van vorig jaar spraken Sharif en de toenmalige Indiase premier Gujral af onderhandelingen te openen over verschillende kwesties. Na enkele gespreksronden werd het contact echter verbroken.

Vajpayee noemde de resolutie van de Verenigde Naties die India en Pakistan oproept hun nucleaire programma's te stoppen gisteren “onaanvaardbaar.” India voert zijn kernprogramma uit wegens de dreiging van andere nucleaire mogendheden in de regio, China en Pakistan, aldus de regering In New Delhi. Met beide landen heeft India in het verleden grensoorlogen gevoerd.

India heeft tot nu toe geweigerd de non-proliferatie- en kernstopverdragen te tekenen omdat ze de vijf erkende kernmogendheden niet verplichten hun nucleaire arsenalen te ontmantelen. Bovendien stelt India dat het non-proliferatieverdrag niet werkt omdat het Pakistaanse nucleaire programma tot stand zou zijn gekomen met hulp van China.