Wederzijdse beschuldigingen; Weer zware strijd Eritrea en Ethiopië

ASMARA/ADDIS ABEBA, 9 JUNI. Bij de grensplaats Zalembessa zijn vanochtend zware gevechten uitgebroken tussen Eritrese en Ethiopische troepen na een relatieve gevechtspauze van twee dagen.

Volgens Eritrese bekendmakingen ging het Ethiopische leger vanochtend vroeg in het offensief nadat het versterkingen had aangevoerd. Eritrea legde de aanval op Zalembessa, een Ethiopische plaats die op 2 juni door Eritrea werd bezet, uit als “nieuw bewijs dat Ethiopië op oorlog uit is”.

Ethiopië op zijn beurt meldde dat het Eritrese leger had aangevallen, maar dat zijn troepen de aanval hadden afgeslagen. In Adigrat, de laatste Ethiopische stad voor de grens, meldden functionarissen dat de Eritreërs aanvielen “met een ongelooflijke hoeveelheid zware wapens”. Volgens deze zegslieden lagen Ethiopische dorpen in het gebied onder Eritrees artillerievuur.

Uit onafhankelijke bron was vanochtend nog geen duidelijkheid te krijgen welke zijde in de aanval was gegaan. Evenmin was iets bekend over verliezen.

Sinds het grensconflict op 6 mei in de omstreden Yirga-driehoek uitbarstte zijn volgens schattingen inmiddels honderden doden gevallen. Eritrea beschuldigde Ethiopië er tevens van de facto een blokkade te hebben opgelegd door, aldus een officieel communiqué, “te dreigen commerciële vliegtuigen die het land binnenkomen aan te vallen alsmede civiele scheepvaart die de havens van Assab en Massawa wil aandoen”.

De Eritrese president, Isayas Afewerki, zei vanochtend een escalatie van de oorlog te voorzien, hoewel hij bereid bleef met Ethiopië over vrede te praten. Hij kritiseerde de Verenigde Staten, omdat die een snelle oplossing hadden willen afdwingen, en suggereerde dat lange onderhandelingen noodzakelijk zouden blijken.

In Addis Abeba beschuldigde premier Meles Zenawi Eritrea ervan te proberen “het proces uit te spinnen en zijn greep op ons gebied te consolideren”. “Als dat het geval is - en het lijkt het geval te zijn - dan kunnen de mogelijkheden om dit probleem vreedzaam op te lossen snel verdwijnen”, zei hij. (Reuters, AP, AFP)