VS kwaad na incident Wit-Rusland

MINSK, 9 JUNI. De Amerikaanse ambassadeur in Wit-Rusland heeft gisteren naar aanleiding van een diplomatiek incident gedreigd het land uit protest te verlaten. In Washington is Wit-Rusland met tegenmaatregelen gedreigd.

De Amerikaanse ambassadeur in Minsk, Daniel Speckhard, kwam gisteren bij zijn huis in de wijk Drozdy aan op het moment waarop arbeiders en de politie bezig waren het hek rond de woning dicht te lassen. De ambassadeur stuurde hen weg en voorkwam dat de arbeiders hem en zijn gezin buitensloten.

De actie van de Wit-Russische autoriteiten is een schending van de internationale regel dat de ambassade en de residentie van een ambassadeur diplomatieke onschenbaarheid genieten: de autoriteiten van het gastland hebben geen toegang tot die gebouwen en de terreinen eromheen.

De woedende Speckhard vergeleek het optreden met dat van de Sovjet-autoriteiten ten tijde van de Koude Oorlog.

De Wit-Russische regering waarschuwde in april diplomaten uit 22 landen in de wijk dat de waterleiding en de riolering moeten worden vernieuwd en dat ze hun woningen uit moeten. De meeste diplomaten weigeren dat te doen: ze nemen liever enig ongemak op de koop toe.

De werkelijke reden van het optreden van de regering van president Loekasjenko (die in dezelfde wijk woont) heeft volgens een ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Minsk niets te maken met herstel van waterleiding en riolering: “Het kan nu eenmaal niet zijn dat de president de buurman is van de Amerikaanse ambassadeur.” (Reuters, AFP)