Toch nieuwe partij van Kroaten in Bosnië

SARAJEVO, 9 JUNI. Krešimir Zubak, co-president van Bosnië, heeft gisteren besloten alsnog een nieuwe politieke partij voor de Bosnische Kroaten op te richten. Hij deed dat twee dagen nadat hij onder zware druk van de Kroatische president Tudjman had besloten dat niet te doen.

In een brief aan Tudjman nam Zubak gisteren afstand van zijn belofte. Hij schreef tot de conclusie te zijn gekomen dat het akkoord hem niet bindt en dat de meningsverschillen tussen hem en Tudjman onoverbrugbaar zijn. Hij had zaterdag zijn plannen om een nieuwe partij op te richten slechts ingetrokken uit “persoonlijk respect” voor Tudjman, zo schreef hij.

De stap van Zubak betekent een scheuring in de belangrijkste partij van de Bosnische Kroaten, de HDZ (Kroatische Democratische Gemeenschap), het Bosnische filiaal van de gelijknamige, door Tudjman geleide Kroatische regeringspartij. De breuk heeft grote gevolgen voor sommige aspecten van het vredesproces in Bosnië, zoals de terugkeer van vluchtelingen en de verzoening met de moslims. De plaatselijke HDZ-leiding saboteert die aspecten - dit tot ergernis van Zubak. (Reuters, AFP)